5393 sayılı kanunun 18/e maddesine göre yapılan işlem hk

1,401 gösterim
2 Şubat 2017 8- İhale kategorisinde Mehmet POLAT sordu
iyi günler hocam

5393 sk nun 18 /e maddesine göre taşınmaz kiralarken meclisten karar alıyoruz, tekerrürü olan bir konuda bir defa karar alıp sözleşme yetkisini başkana kiralama işlerini encümene yetki verebilirmiyiz.

Ör: Belediyemiz bayanlara yönelik sosyal etkinlikler için kurs merkezleri açıyor bu sebepten taşınmaz(bina) kiralıyoruz, sadece bu konuda kiralama yaparken meclis, başkana ve encümene yetki devri yapabilirmi.

tşk ederim.

2 Şubat 2017 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 8'nci maddesinin (e)  bendinde "Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek" belediye meclislerinin yetkileri arasında sayılmış olup, 4734 sayılı KİK'nun  22'nci maddesinin( e)  bendine göre de, "İdarelerin ihtiyacına uygun taşınmaz mal alımı veya kiralanması." nın Doğrudan Temin Usulü ile  karşılanacağı öngörülmüştür.

Bu bağlamda; sorunuzda belirtilen yerlerin kiralanmasına karar verme yetkisi, 4734/22e kapsamında;  İhale Yetkilisinin görev ve yetkileri arasındadır.