D4 YETKİ BELGESİ BELGESİ YENİ BAŞVURULARINDA BELEDİYELER TARAFINDAN YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER NELERDİR.

1,926 gösterim
3 Şubat 2017 9- Diğer kategorisinde Yüksekova Belediyesi sordu
İLÇEMİZDE KURULU BULUNAN KOOPERATİF İLÇEDEN BELDEYE TAŞIMACILIK YAPMAKTADIR. VE D4 YETKİ BELGESİ BAŞVURUSUNDA BULUNMUŞTUR. YENİ BAŞVURU OLDUĞUNDAN YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR BİLGİMİZ YOKTUR. BU KONUDA BİZLERE YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİZ.  D4 YETKİ BELGESİ UYGUNLUK BELGESİNİN ALINMASI İÇİN BELEDİYENİN BU KONUDA YAPACAĞI İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA BİZLERİ BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİZ.,.....

3 Şubat 2017 S.YÜCEL cevapladı

Sorunuzun cevabına ilişkin açıklamalar aşağıda belirtilen şekildedir.

"""""D4 Yetki Belgesinin tanımı, başvuranlarda ve araçlarda aranan şartlar

D4 yetki belgesi, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenmez.

D4 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet özmal otobüse ve 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

D4 türü yetki belgesi almak için başvuranların; varsa faaliyetleri sırasında kullanacakları kısa unvanları ile varsa taşıtları üzerine yazdıracakları kendilerini tanıtan logo, amblem ve benzeri işareti Bakanlığa bildirmeleri şarttır.

D4 yetki belgeleri eki taşıt belgelerine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek otobüsler için yaş şartı aranmaz. D4 yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 19 yaşından büyük olmaması şarttır.

D4 yetki belgeleri eki taşıt belgelerine ticari otobüsler kaydedilir.

D4 yetki belgesi eki taşıt belgelerine en fazla 10 adet otobüs kaydedilir.

D4 yetki belgesi eki taşıt belgelerine sadece yetki belgesi sahibinin merkez adresinin bulunduğu ilin plakasına sahip taşıtlar kaydedilir.

D4 yetki belgesi sahipleri yalnız özmal taşıtları, taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.

D4 türü yetki belgesi sahipleri, varsa kısa unvanlarını faaliyetlerinde kullanacakları 4 veya daha fazla tekerlekli olan taşıtlarının en az 1 yerine görülebilecek şekilde yazdırmak zorundadırlar.
    Unvan ve/veya kısa unvanlarda kullanılacak sıfatların yetki belgesinin kapsamına uygun olması şarttır.
    Yetki belgesi sahipleri birden fazla kısa unvan kullanamazlar.

D4 yetki belgesi sahiplerine tarifeli taşımalar için en fazla taşıt sayısı kadar taşıma hattı verilir.

D4 yetki belgesi kapsamında ki araçların taşımacılık faaliyetlerinde şoförlerinden SRC1/SRC2 türü mesleki yeterlilik belgesiyle, psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranır.

31/10/2011 tarihine kadar mevcut Y türü yetki belgelerinin D4 yetki belgesiyle değiştirilmesi dışında yeni D4 yetki belgesi düzenlenmez.

KTY / KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ
7. KISIM / ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 87 - (1) 25/2/2004 tarihli ve 25384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE 7-
(1) 1/1/2011 tarihinden önce D4 yetki belgesi düzenlenmez.

(2) 1/1/2011 tarihine kadar, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ticari yolcu taşımacılığı yapanlara/yapacaklara valiliklerce verilen/verilecek yetki belgeleriyle ilgili iş ve işlemlere bu Yönetmeliğin yayımından önceki esaslar ve usullerle aynen devam edilir.

(3) 1/1/2011 tarihinden önce valiliklerce verilmiş olan yetki belgeleri ve taşıt kartları, bu tarihten itibaren ve sözkonusu yetki belgelerinin geçerlilik süresi içinde yetki belgesi sahiplerinin talep etmeleri halinde; bu yetki belgeleri ve eki taşıt kartları geçerlilik süreleri esas alınarak D4 yetki belgesi ve yeni taşıt kartlarıyla ücretsiz olarak değiştirilir ve düzenlenen D4 yetki belgesi eki taşıt belgesine en fazla 10 adet özmal taşıt kaydedilir. Değiştirme esnasında ilgililerin talep etmeleri ve yenileme ücreti ödemeleri halinde ise; D4 yetki belgeleri 5 yıl geçerli olmak üzere düzenlenir.

(4) Valiliklerce verilen yetki belgelerini üçüncü fıkraya uygun olarak değiştirmeyenlerin bu yetki belgeleri sürelerinin bitiminde geçersiz olur.

(5) D4 yetki belgesi ücreti, 1/1/2011-1/1/2012 tarihleri arasında % 85, 2/1/2012-31/12/2012 tarihleri arasında % 75; 1/1/2013-31/12/2013 tarihleri arasında ise %70 indirimli olarak uygulanır.”