Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

KAMULAŞTIRMA DIŞINDA TAŞINMAZ MAL ALIM İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK ESASLAR

674 gösterim
2 Mart 2017 8- İhale kategorisinde DEMİRCİBLD sordu
2 Mart 2017 İPEK ATAÇ düzenledi
Sayın Hocam;

            Kamulaştırma dışında yapılacak taşınmaz mal alımları konusunda; 4734 S.Kanunun 22/e maddesince doğrudan temin usulü bulunduğu ayrıca,5393 S.Kanunun 18/e maddesinde de belediye meclisinin görev ve yetkileri kapsamında olduğu görülmektedir.

            Sözkonusu alımla ilgili;

1-) 4734 Sayılı Kanunun 22/e maddesinde parasal sınır bulunmadığı ve işlemlerin M.İ.H.B.yönetmeliği 40/a maddesince yapılması,  

2-) 5393 S.Kanunun 18/e maddesine göre hangi şartlarda alım yapılacağı,

3-) Yine 5393 S.Kanunun 34/g maddesinde yer alan “Taşınmaz mal satımına,trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak” ile ilgili belediye encümenin alım konusu dışındaki yetkileri sıralanmıştır.

            Buna göre, belirtilen taşınmaz mal alımı işlemlerinde uygulanacak mevzuat hükümlerine esas olmak üzere görüş bildirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Hayırlı günler dilerim.

1 cevap

2 Mart 2017 S.YÜCEL cevapladı

Öncelikle, aşağıda belirtilen ve halen yürürlükte bulunan GENELGE hükümlerine uyulması ve taşınmaz mal edinmelerinde (satın alma işlemlerinde) 4734 sayılı KİK'nun 22/e maddesine göre işlem yapılması gerekmektedir.

18 Ocak 2007 PERŞEMBE/26407 RG.

GENELGE

Başbakanlıktan:

Konu: Tasarruf Tedbirleri

GENELGE

2007/3

Kamu kurum ve kuruluşlarının giderlerinden tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve resmi taşıtların etkin kullanımına ilişkin olarak aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.

KAPSAM

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetveller kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, 4603 sayılı Kanuna tabi olanlar dışındaki kamu bankaları ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamaları ile resmi taşıtların kullanılmasında aşağıdaki tedbirlere uyacaklardır.

Belediyeler ile il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ise bu genelgenin gayrimenkul edinilmesi ve kiralanması ile ilgili bölümüne tabidirler.

Doğal afetler, orman yangınları, ziraat ve hayvancılıkta acil olarak yapılması gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu olan harcamalar, karayolu trafik güvenliği ve sekiz yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretim ile ilgili harcamalar bu genelgenin kapsamı dışındadır.

GAYRİMENKUL EDİNİLMESİ VE KİRALANMASI

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, kiralanmayacak ve yeni inşaat yapılmayacaktır.

Ancak; sadece kesinleşmiş mahkeme kararı ile gayrimenkulün tahliyesi gibi kanuni zorunluluk halinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hazineye ait gayrimenkulün bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra hizmet yeri ihtiyacının karşılanması amacıyla gayrimenkul kiralanabilecektir..........

...