Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Büyükşehir yasası kapsamında köy yerleşim tespiti yapılmayan alanlarda ruhsatlandırma ifraz ile ÇDP nı bulunan yerde plansız tip imar yönetmeliğinin hükmü hakkında belirsizlikler

350 gösterim
16 Mart 2017 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Hacı KONAK sordu

Hayırlı çalışmalar  Malatya-Doğanşehir Belediye Başkanlığı

Beril GÖKBULT

Şehir Plancısı

Malatya ili 6360 sayılı yasa kapsamında Büyükşehir belediyesi olmuş bunlada ilgili olarak köyler mahalleye dönüşmüştür.Bu hususla ilgili olarak köy yerleşimlerinde uygulamada sıkıntılar yaşanmaktadır. Köyden Mahalleye dönüşen bazı mahallelerimizde İl özel İdaresi döneminde resmi köy yerleşim sınır tespiti yapılmayan alanlar bulunmaktadır.Bu alanlarda ; 
1-1/100.000 ölçekli ÇDP bulunan alanda plansız alanlar tip imar yönetmeliğinin 44.45. maddelerine göre ifraz yapılabilir mi? ( Plansız alanlar tip imar yönetmeliğinin 3. maddesi gereğince ÇDP uyulmalı ama ÇDP'nında bu alandaki ifraza ilişkin net bilgi yer almamaktadır.)Köy yerleşim tespiti yapılmayan fakat köyün yerleşimi alanına yakın olan tapularda ifraz işlemini hangi kanun ve maddesine göre yapılması gereklidir? 
2-Köy yerleşim tespiti yapılmayan fakat köyün yerleşimi alanına yakın olan tapularda ruhsat ve imar çapı hangi kanun maddesine göre verilmelidir?( ÇDP'de 3.5.3 bölümün 5. maddesi kapsamında mı değerlendirilmeli?) 
3- Tapu cinsinde arsa, tek katlı bina ve arsası, tek katlı bina ve bahçesi,vb.; olarak belirtilen Köy yerleşim tespiti yapılmayan fakat köyün yerleşimi alanına yakın olan yerlerde ruhsat alınacağı zaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne görüş sorulmalı mıdır? Cinsi tarla,bahçe olmayan tapularda ruhsat sürecini hangi kanun maddesi kapsamında devam ettirilmelidir. 
4-Ruhsatı arşivlerde ve şahısta ruhsatı olmayan binalarda (ruhsatlandırılamayan yapılarda) elektrik ve su aboneliği bulunan fakat abone yenilenmesi ve abone ayırma işlemlerinden dolayı ilgili kurumlardan yapı kullanım izin belgesi istenildiğinde belediyedede yapı kullanım izin belgesi verilme şartlarını sağlamadığı zaman vatandaş elektrik ve su aboneliği almada nasıl bir yöntem uygulamalıdır? 
Uygulamalarda tespit ettiğimiz sorunlara ilişkin bilginin verilmesini arz ederim.

1 cevap

16 Mart 2017 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 'Kapsam:' başlıklı 2'nci maddesinde "Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir" denilmiş olup, bu bağlamda, söz konusu kanun hükümlerine ve bu kanuna dayalı olarak çıkartılan Planlı- Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmelikleri hükümlerine göre uygulama yapmanız gerekmektedir.

...