Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İYİ ÇALIŞMALAR HOCAM. TAŞERON İŞÇİSİNİN ÜCRETLİ SENELİK İZİNLERİ HAKKINDAKİ SORUM DETAYDA AYRINTILI BİR ŞEKİLDE . CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

231 gösterim
20 Mart 2017 8- İhale kategorisinde Zabıta Amirliği sordu

                İYİ ÇALIŞMALAR HOCAM…  BELEDİYEMİZCE 01.01.2017 TARİHİ İTİBARI İLE 12 AY ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE PERSONEL HİZMET ALIM İHALESİ YAPILMIŞTIR. ÇALIŞACAK PERSONELLERİN SENELİK İZİNLERİ HAKKINDA YAPILAN SÖZLEŞMEDE YER VERİLMEMİŞ ANCAK YAPILAN SÖZLEŞMENİN SON MADDESİNDE BU SÖZLEŞMEDE VE EKLERİNDE HÜKÜM BULUNMAYAN HALLERDE, İLGİLİSİNE GÖRE 4734 VE 4735 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE, BU KANUNLARDA HÜKÜM BULUNMAMASI HALİNDE İSE GENEL HÜKÜMLERE GÖRE HAREKET EDİLİR DENİLMEKTEDİR. BUNA GÖRE 4857 SAYILI İŞ KANUNU GEÇERLİ MİDİR VEYA SENELİK İZİN VERİLEBİLİR Mİ HOCAM BİLGİ ALABİLİR MİYİM. TEŞEKKÜRLER…

1 cevap

20 Mart 2017 S.YÜCEL cevapladı

Hizmet Alımı Sözleşmenizde "'BU KANUNLARDA HÜKÜM BULUNMAMASI HALİNDE İSE GENEL HÜKÜMLERE GÖRE HAREKET EDİLİR DENİLMEKTEDİR."  denildiğine göre,

 4857 sayılı İş Kanunu'nun 'Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri' başlıklı 53'ncü maddesinde belirtilen "  İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.  Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, Az olamaz.  Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir." ve  'Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi ' başlıklı 54'ncü maddesindeki " Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır. İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır. Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur. " yolundaki hükümlere göre hareket edilmesi ve ücretinin hizmet satın aldığınız şirket yada firmaca karşılanması gerekir. Ayrıca, hizmet satın aldığınız şirket yada firmanın izne ayırdığı işçisi yerine ( hizmetin aksamaması açısından) başka bir işçiyi belediyenize göndermesi gerektiği dikkate alınmalıdır.

...