Üst Yönetimin sendika üyesi olamamasından kaynaklı memur dayanışma aidatı hakkında

19 Nisan 2017 9- Diğer kategorisinde halis sordu
SELAMLAR HOCAM. 4688 SAYILI KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNUNUN 15. MADDESİNDE SENDİKA ÜYESİ OLAMAYACAKLARI BELİRTMİŞTİR.(GENEL MÜDÜR, GENEL MÜDÜR YRD, DAİRE BAŞKANLARI, YÖNETİM KURULU ÜYELERİ). BELİRTİLEN BU KİŞİLER SENDİKA ÜYESİ OLMAMAKLA BERABER KURUM İLE YETKİLİ SENDİKA ARASINDA İMZALAN SÖZLEŞMEYE İSTİNADEN SOSYAL DENGE TAZMİNAT HAKKINDA YARARLANMAKTADIR. SENDİKA SÖZLEŞMESİNDE ÜYE OLMAYANLARIN SÖZLEŞMEDEN YARARLANMASI İÇİN DAYANIŞMA AİDATI ÖDEMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLMEKTE ANCAK İLGİLİ KANUNDA DAYANIŞMA AİDATI İLE İLGİLİ BİR MADDE BULUNMAMAKTADIR.

BU DURUMDA ÜST YÖNETİM SENDİKA SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANABİLİR Mİ? YARARLANACAK SA DAYANIŞMA AİDATI KANUNDA OLMADIĞI HALDE SÖZLEŞMEYE İSTİNADEN KESİLEBİLİR Mİ..?

CEVAP İÇİN TEŞEKKÜRLER..

26 Nisan 2017 S.YÜCEL cevapladı

Üyelik aidatı

6356 sayıl Kanun'un 18'nci maddesinde "(1) Üyelik aidatının miktarı kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenir.

(2) Üyelik ve dayanışma aidatları, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilmek suretiyle ilgili sendikaya ödenir.

(3) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.

(4) Üye aidatının tahsiline ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir." denilmiş olup, Sözleşme hükümleri Kanun hükümlerine aykırı olamaz. Sözleşme kapsamına yasal olarak giren memur ya da işçiler, gerekli mükellefiyetlerini yerine getirdikleri takdirde sözleşme hükümlerinden yararlanırlar.