2886 sayılı Kanun ile ihale edilerek kiraya verilen taşınmazlarla ilgili muhammen bedel değişikliği mümkün müdür? Detaylar soruda.

1,057 gösterim
7 Haziran 2017 8- İhale kategorisinde latif sordu

Mülkiyeti Belediyemize ait dükkânları kurumumuz 2013 yılında ihale yolu ile 3 yıllığına muhammen bedel üzerinden kiraya vermiştir. İhale bitimi sürecinin akabinde 2016 yılında kurumumuz muhammen bedelin %10 fazlası üzerinden tekrar ihale yolu ile 3 yıllığına kiraya vermiştir. 2. İhalede ihaleyi kazananların çoğu yine aynı isimlerden oluşmaktadır. Ancak bugün itibariyle hali hazırdaki bu kiracılarımız dükkân kira tutarlarını yüksek bulmaktadırlar ve bundan dolayı da kira tutarının düşürülebilmesi için şuanda geçerli sözleşmenin karşılıklı fesih edilerek daha düşük muhammen bedelle belirlenecek kira tutarları üzerinden açık ihaleye çıkılmasını talep etmektedirler.

Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında 2013 yılından bu yana yapılan iki ihaleyi de alan ve muhammen bedelle belirlenen kira tutarlarını ödemeyi taahhüt eden kiracıların bugün kurumdan geçerli sözleşmeyi feshetmelerini istemeleri ve daha düşük tutarlı muhammen bedelle kiraya çıkılması talepleri kabul edilebilir bir talep midir? Kurum geçerli kira sözleşmesini bu sebepten dolayı feshedilebilir mi? Daha önceden belirlenen muhammen bedel var iken bugün yarısı oranında muhammen bedel çıkarılması kanunen herhangi bir sakınca doğurur mu? Eğer muhammen bedelin düşürülebilme durumu var ise ne oranda düşürülebilir?

Şimdiden vereceğiniz bilgiler için sizlere teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.

7 Haziran 2017 S.YÜCEL cevapladı

2886 sayılı DİK'nun 'Şartname ve eklerinde değişiklik halinde ilan' başlıklı 19'ncu maddesinde ": İlan yapıldıktan sonra şartname ve eklerinde değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilan olunur" ve'Zam ve indirim teklifleri' başlıklı 33'ncü maddesinde de : "Teklifler verildikten sonra bu Kanunda yazılı haller dışında zam veya indirim teklifleri kabul edilmez." denildiğinden, sorunuzun cevabı olumsuzdur.