Eşi doğum yapan devlet memurunun ''Babalık İzni'' ne zaman başlar

3 Temmuz 2017 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde guneyyurtbelediyesi sordu
MERHABA HOCAM. 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUN 104. MADDESİNİN (B) FIKRASINDA EŞİ DOĞUM YAPAN DEVLET MEMURUNA 10 GÜN BABALIK İZNİ VERİLİR DENİLMEKTEDİR. AMA HANGİ TARİHTEN İTİBAREN BAŞLAYACAĞI KANUNDA BELİRTİLMEMİŞTİR. EŞİ DOĞOM YAPAN DEVLET MEMURUNUN 10 GÜN OLAN BABALIK İZNİNE NE ZAMAN AYRILIR VEYA HANGİ TARİHTEN İTİBAREN İZNİNİ KULLANMAYA BAŞLAR. CEVABIM-NIZ İÇİN TEŞEKKUR EDRİM.

3 Temmuz 2017 S.YÜCEL cevapladı
3 Temmuz 2017 S.YÜCEL düzenledi

657 sayılı DMK'nun 103'ncü maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer." denilmiş lup, 105'nci maddesinde ise "... Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." hükmüne yer verilmiştir. Bu bağlamda, söz konusu 10 günlük babalık (mazeret) izninin, doğumun belgelendiği tarihten itibaren, çocuğun doğum yılı içerisinde kullanılması gerekir.