Hocam Peki Eski Tarihli Ruhsatın bir bağlayıcılığı var mıdır.

7 Temmuz 2017 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Birkan sordu
Öncelikle verdiğiniz cevap için çok teşekkürler hocam. Sormuş olduğum sorudaki sıkıntı Tekel Bayiisinin camiye 100 metre yakın mesafe içersinde bulunmasıydı. Burada işletme 2013 yılı öncesi ruhsat aldığından ve TAPDK 100 metre şartını 28674 sayılı ve 11/06/2013 tarihli 4250 sayılı kanunu kapsamında Alkollü içki satış iş yerlerinde aramaktadır. Burada net olarak bilmek istediğimiz bu kanundan önce işletme ruhsatı almış tekel bayiisi yani 2013 öncesi ruhsatlı işletme, kentsel dönüşüm mecburiyeti kapsamında binası yıkılarak bu işletmeyi terkederek başka bir adrese taşınmış, kentsel dönüşüm sonucunda biten binaya tekrar geri gelmek istemektedir. Biz belediye olarak bu iş yerini ruhsatlandırırken 100 metre şartını arayacakmıyız. Kişinin burada geriye dönük kazanılmış bir hakkı mevcutmudur. Eski ruhsatı geçerlimidir. Zaten bu işletmeye yeni baştan yeni bir ruhsat düzenlediğimizde aranacak şartlarda ibadethaneye 100 metre yakınlık mesafesini taşımayacak bu sebeple Alkollü ürün satış ruhsatı alamayacaktır. Burada öğrenmek istdeğimiz kişinin burada yıllar önce almış olduğu ruhsatın bu tarih itibari ile bir bağlayıcılığı olup olmadığı. Tabi bu süreçte bina yıkılmış yeniden yapılmıştır. Saygılarımızla hocam iyi çalışmalar

9 Temmuz 2017 S.YÜCEL cevapladı
9 Temmuz 2017 S.YÜCEL düzenledi

Sorunuzda belirtilen Kanun'un yayım tarihinden önce, 10/8/2005 /25902 gün  ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve alışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32'nci maddesinde "Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Örnek-1’de yer alan başvuru ve beyan formu ile yetkili idareye başvurur. Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin açılması ve faaliyette bulunmasına belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında il özel idaresi tarafından izin verilir. İl özel idaresi ve belediyeler, umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatını vermeden önce kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Yetkili kolluk kuvveti, açılacak yerin genel güvenlik ve asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir. Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması hususundaki başvurular yetkili idareler tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır. Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda; kentsel dönüşüm sonucu talep edilen ruhsat yenileme işleminde, yukarıda belirtilen Yönetmelik hükmüne uyulması gerekir. (Eski ruhsata göre işlem yapılamaz)