Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İş ortaklığı olarak verilen ihale teklifinde, sunulan iş deneyim belgelerinde pilot ortak ile diğer ortağın sorumluluk ve geçerlilik oranları nelerdir?

1,204 gösterim
28 Temmuz 2017 8- İhale kategorisinde Dursunbey Belediyesi sordu
4734 Sayılı Kanuna göre yapılan yapım işi ihalesinde, iş ortaklığı olarak verilen teklifte pilot ortağın iş deneyimi olarak sunduğu mühendislik diploması verilen teklifi %100 karşılamaktadır. Ancak diğer ortağın vermiş olduğu iş deneyimi ise talep edilen benzer işe uymadığından geçersiz sayılmıştır. Pilot ortağın iş deneyimini tek başına karşılıyor olması ihalenin ilgili ortaklığa verilmesi için yeterli midir? Ayrıca geçerli sayılmayan iş deneyim belgesi için ilgili firmadan açıklama isteme zorunluluğu var mı? İhale komisyonunun bu konuda açıklama istemeksizin karar verme yetkisi bulunuyor mu? Teşekkürler.

1 cevap

31 Temmuz 2017 S.YÜCEL cevapladı

Sorunuzdan, yapım işinin tanımı anlaşılamamakla birlikte; 4734 sayılı KİK'nun 'Ortak girişimler ' başlıklı 14'ncü maddesinde "Ortak girişimler birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından iş ortaklığı veya konsorsiyum olarak iki türlü oluşturulabilir. İş ortaklığı üyeleri, hak ve sorumluluklarıyla işin tümünü birlikte yapmak üzere, konsorsiyum üyeleri ise, hak ve sorumluluklarını ayırarak işin kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili kısımlarını yapmak üzere ortaklık yaparlar. İş ortaklığı her türlü ihaleye teklif verebilir. Ancak idareler, işin farklı uzmanlıklar gerektirmesi durumunda, ihaleye konsorsiyumların teklif verip veremeyeceğini ihale dokümanında belirtirler. İhale aşamasında ortak girişimden kendi aralarında bir iş ortaklığı veya konsorsiyum yaptıklarına dair anlaşma istenir. İş ortaklığı anlaşmalarında pilot ortak, konsorsiyum anlaşmalarında ise koordinatör ortak belirtilir. İhalenin iş ortaklığı veya konsorsiyum üzerinde kalması halinde, sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli iş ortaklığı veya konsorsiyum sözleşmesinin verilmesi gerekir. İş ortaklığı anlaşma ve sözleşmesinde, iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin taahhüdün yerine getirilmesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları, konsorsiyum anlaşma ve sözleşmesinde ise, konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin, işin hangi kısmını taahhüt ettikleri ve taahhüdün yerine getirilmesinde koordinatör ortak aracılığıyla aralarındaki koordinasyonu sağlayacakları belirtilir." denilmiş olup, ayrıca, söz konusu Kanun'un 10'ncu maddesinde de,iş deneyimi açısından, "İhaleye katılımda yeterlik kuralları" belirlenmiştir. Söz konusu madde hükümleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekir.

...