Değerli Hocam bizleri aydınlattığınız teşekkür ederim ; Belediyemiz KHK ile Kayyum atandı.

11 Ağustos 2017 3- Belediye Encümeni kategorisinde doktor6368 sordu
Değerli Hocam bizleri aydınlattığınız teşekkür ederim ; Belediyemiz  KHK ile Kayyum atandı.  Belediye Başkanının encümen  toplantısına  başkanlık ettiğinde ,belediye başkan yardımcısı Encümen üyesi olarak  encümen toplantısına katılabilir,

örenğin:

Başkan

Belediye Başkan vekili

Encümen üyesi           Encümen üyesi          Encümen üyesi

Özel kalem Müdürü    Mali Hiz müd.V            Belediye Başkan Yrd.

Bu şekilde  Belediye Başkan Yardımcıs bu şekilet encümen üyesi olarak görevlendirme yapılabilir mi teşekkür ederim

12 Ağustos 2017 S.YÜCEL cevapladı
12 Ağustos 2017 S.YÜCEL düzenledi

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ BİRİM AMİRİ OLMADIĞI İÇİN ENCÜMEN TOPLANTILARINA KATILAMAZ VE ENCÜMENDE GÖREVLENDİRİLEMEZ.

(Ancak,  belediyeniz de, aşağıdaki kanun maddesinde belirtilen birim müdürleri yada amirleri yok ise,  kadrolar boş ise ,veya varda, izinli, raporlu ve geçici görevde iseler,  bunların yerlerine özel kalem müdürü VEKALET ettirilebilir.)

(5393 sayılı Belediye Kanunu Madde 48-" Belediye teşkilâtı, norm kadroya uygun olarak yazı işleri, malî hizmetler, fen işleri ve zabıta birimlerinden oluşur. Beldenin nüfusu, fizikî ve coğrafî yapısı, ekonomik, sosyal ve kültürel özellikleri ile gelişme potansiyeli dikkate alınarak, norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak gerektiğinde sağlık, itfaiye, imar, insan kaynakları, hukuk işleri ve ihtiyaca göre diğer birimler oluşturulabilir. Bu birimlerin kurulması, kaldırılması veya birleştirilmesi belediye meclisinin kararıyla olur.)

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun  33'ncü maddesinde "Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında;

a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden,

b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden,

Oluşur.

Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder.

Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim amirleri, belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir." denilmiş olup, söz konusu Kanun'un (Ek fıkra: 15/8/2016-KHK-674/38 md.;)  45'nci maddesinde de "Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır. Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülebilir. Bu belediyelerde belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamaz. Meclisin, encümenin ve komisyonların görev ve yetkileri 31 inci maddede belirtilen encümen üyeleri tarafından yürütülür." hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda, belediye başkan yardımcısı Encümen toplantısına katılabilir, Özel Kalem Müdürü katılamaz.

xxx

Boşalan meclisin görevinin yerine getirilmesi

Madde 31- Belediye meclisinin; a) Danıştay tarafından feshi veya meclis toplantılarının ertelenmesi, b) Meclis üye tam sayısının yarıdan fazlasının tutuklanması, c) Yedek üyelerin getirilmesinden sonra da meclis üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi, d) Geçici olarak görevden uzaklaştırılması, Hâllerinde, meclis çalışabilir duruma gelinceye veya yeni meclis seçimi yapılıncaya kadar meclis görevi, belediye encümeninin memur üyeleri tarafından yürütülür.