Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

2886 sayılı Kanuna göre Pazarlık Usulü satış yapabilir miyiz? Satış yapabilirsek nelere dikkat etmemiz gerekiyor.

1,232 gösterim
29 Ağustos 2017 8- İhale kategorisinde Dursunbey Belediyesi sordu
Sayın Hocam; Belediyemize ait arsa üzerine 4734 sayılı Kanuna göre  anahtar teslimi konut ve iş yeri yapım ihalesi yaptık. İhaleyi alan yüklenici firma inşaata başladı ve kaba inşaatın yarısına yakınını bitirdi. Belediye Meclisimiz parsel üzerine inşa edilecek taşınmazların satışı için meclis  kararı aldı.  Hazırlanan İnşaat Projesi gereği 36 adet bağımsız bölümün kat irtifakı tapu tescilleri yapıldı ve 2886 sayılı ihale Kanununa göre Belediyemizce açık teklif usulü ön ödemeli satış ihalesi yapıldı. Beledeye Encümenimizce 2886 sayılı Kanuna göre açık teklif usulü yapılan ihale sonucu 2 adet iş yeri ile 3 adet konut satışı yapıldı. Daha sonra tekrar aynı usulle ihale yapıldı ve bu ihale sonucu da 3 adet konut sıtışı yapıldı. İhalemiz bittikten sonra satın alma talepleri gelmeye başladı. Her talep gelişinde ayrı ayrı ihale kararı almak zorunda mıyız? Toplamda 6 adet iş yerimiz, 2 adet ofisimiz ve 28 adet konutumuz satışa sunulmuştur. İki adet iş yerimizin muhammen bedelleri eşik değerin üzerinde olduğundan ulusal ve yerel gazete ilanları zorunluluğu bulunmakta ve masraflarımız artmaktadır. Taşınmazlarımızı daha önce ayrı ayrı iki kere ihaleye çıkarttığımızdan, Belediye Encümenince belirlenen ihale şartnamesi ve ihale Muhammen bedellerinde değişiklik yapmadan  ihalede satılmayan taşınmazlarımızı 2886 sayılı Kanuna göre pazarlık usulü satabilir miyiz? Pazarlık usulü satış yapabilmemiz için başka ne tür kararlar almamız gerekiyor. Konu hakkında vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederiz.

1 cevap

30 Ağustos 2017 S.YÜCEL cevapladı

2886 sayılı DİK'nun 'İhalenin yapılamaması' başlıklı 43'ncü maddesinde "  Kapalı teklif usulü ile yapılan ihalelerde, istekli çıkmadığı veya teklif olunan bedel komisyonca uygun görülmediği takdirde, ya yeniden aynı usulle ihale açılır veya idare yararı görüldüğü takdirde, ihalenin bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde iş pazarlıkla yaptırılır. İşin pazarlığa bırakılması halinde şartnamede belirtilen nitelik ve şartların aynen muhafazası zorunludur. Yeni ihale yapılıncaya kadar geçecek günler içinde aynı nitelikler korunarak günlük ihtiyaçlar oranında pazarlıkla mal alınabilir. Ancak ihale, şartnamede belirtilen nitelikte mal bulunmaması sebebiyle geri kalmış ise günlük ihtiyaçlar şartnameye bağlı kalmaksızın temin edilebilir.", ve 49'ncu maddesinde de " Açık teklif usulüyle yapılan ihalelerde istekli çıkmadığı, isteklilerin belgeleri veya son teklifleri uygun görülmediği takdirde, yeniden aynı usulle ihale açılır veya idare yararı görüldüğü takdirde, ihalenin bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde iş 43 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen esaslar dahilinde pazarlıkla yaptırılabilir." hükümlerine yer verilerek, 

"  Pazarlık usulüyle yapılacak işler" başlıklı 51'nci maddesinde de ": Aşağıda yazılı işlerin ihalesi, pazarlık usulüyle yapılabilir; a) Yer, özellik (askeri birliklerin kuruluş özellikleri dahil) ve nitelikleri itibariyle her yıl Genel Bütçe Kanununda gösterilecek belli tutarları aşmayan ve süreklilik göstermeyen, bu Kanunun 1 inci maddesinde gösterilen işler, b) Silahlı Kuvvetlerin manevra ve planlı tatbikatları ile sıkıyönetim faaliyetlerinin gerektirdiği ve acele olarak temini zorunlu her türlü ihtiyaçları; Silahlı Kuvvetler için Genelkurmay Başkanlığınca, güvenlik kuvvetleri için İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek özel durumlardaki her türlü ihtiyaçları ve taşıma işleri, c)  Önceden düşünülmesi mümkün olmayan ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması üzerine acele olarak yapılması gerekip, kapalı veya açık teklif usulünün uygulanmasına yeterli süre bulunmayan işler; diğer ihale usulleriyle temin edilemeyeceği açıkça belli olan işler; bilgisayar alımı, kiralanması, bakım ve onarımı; her çeşit araç ve gerecin yetkili servislerine yaptırılacak periyodik bakım ve onarımları; yedek parça ve lastik alımları, d) 29 uncu maddeye göre ihalenin yapılmaması veya sözleşmenin bozulması nedeniyle, yeniden yapılacak ihalelerin sonuçlandırılmasına kadar geçecek süre içindeki ihtiyaç maddelerinin alımı, e) 43 üncü ve 49 uncu maddeler uyarınca, pazarlık usulüyle sonuçlandırılacak işler..." hükmüne yer verilmiştir.

...