Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Şehiriçi Trafik düzenlemesi ve park yasağı hakkında karar alma yetkisi kimdedir.

1,281 gösterim
5 Eylül 2017 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Emin YILMAZ sordu

"Karayollarının bir kısmının veya tamamının yoldan faydalananların bir kısmına veya tamamına kapatılmasına, park edilecek yerler ile zaman ve süresinin ve araçların geliş ve gidiş yollarının ve yollara konulacak trafik işaretlerinin yerlerinin belirlenmesine karar vermek," Karayolları Trafik Yönetmeliğince İl ve İlçe Trafik Komisyonuna verilmiştir. İlgili yönetmelikte karayolları kavramı "Trafik için, kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır." olarak açıklanmıştır.

Yine: Belediye Kanunu 15 p maddesinde "Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek." Belediyenin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Belediye sınırları içerisinde belediyenin sorumluluk alanı içinde kalan yolların, trafiğe kapatılması, park yasağı kararının alınması, yol araç trafik yönünün belirlenmesinde mevcut mevzuat içinde karar alma yetkisinin kimde olduğu hakkında sorumuzun cevaplanması hususunu arz ederiz. Saygılarımızla.

1 cevap

5 Eylül 2017 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Belediyenin görev ve sorumlulukları' başlıklı  14'ncü maddesinin (a) bendinde  " İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları (Bu Kanunun 75 inci maddesinin son fıkrası, belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler tarafından, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ile Devlete ait her derecedeki okul binalarının yapım, bakım ve onarımı ile tefrişinde uygulanmaz.); sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. )Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler. .......Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar." denilmiş olup, Kanun'un 15'nci maddesinin  (p) bendi lle de " "Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek." Belediyelerin imtiyaz ve yetkileri arasında sayılmıştır.

 Bu bağlamda; belediye sınırları içerisinde, sorunuzda belirtilen konunun karara bağlanması hususu belediye meclislerine aittir.

...