Şehir içi yolların istikametinin değiştirilmesi ve park yasağı düzenlemesi Hakkında

6 Eylül 2017 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Emin YILMAZ sordu

Belediye Kanunu 18. maddesinde Belediye Meclisinin görevleri arasında böyle bir görev tanımlanmamıştır. Ancak

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde:

Belediyelerin Görev ve Yetkileri

Madde 16- Belediye trafik hizmet birimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda gösterilmiştir.

Yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında;

a) Yolun yapısını, trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak,

b) Yol ve kavşak düzenlemeleri yapmak,

c) Trafiği düzenleme amacı ile,

1) Trafik işaret levhaları,

2) Işıklı ve sesli trafik işaretleri,

3) Yer işaretlemeleri,

Temin ve tesis etmek, bunların devamlılığını ve işlerliğini sağlamak,

Ve yine :

İl ve İlçe Trafik Komisyonunun Görev ve Yetkileri

Madde 18- İl ve ilçe trafik komisyonunun görev ve yetkileri şunlardır;

e) Karayollarının bir kısmının veya tamamının yoldan faydalananların bir kısmına veya tamamına kapatılmasına, park edilecek yerler ile zaman ve süresinin ve araçların geliş ve gidiş yollarının ve yollara konulacak trafik işaretlerinin yerlerinin belirlenmesine karar vermek,

İlgili mevzuat ifade ettiğinden, yolların istikametlerinin, park yerlerinin belirlenmesinde karar organı İl ve İlçe Trafik komisyonu, uygulama işlemlerini de yapmak üzere Belediye Trafik Birimiminin yetkili olduğu anlaşılmıyor mu?

6 Eylül 2017 S.YÜCEL cevapladı
6 Eylül 2017 S.YÜCEL düzenledi

SORUNUZ "Belediye sınırları içerisinde belediyenin sorumluluk alanı içinde kalan yolların, trafiğe kapatılması, park yasağı kararının alınması, yol araç trafik yönünün belirlenmesinde mevcut mevzuat içinde karar alma yetkisinin kimde olduğu? na göre, cevabı da ilgili Kanun ve yönetmelik maddelerinde mevcuttur.

ÖNCEKİ CEVAP:

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Belediyenin görev ve sorumlulukları' başlıklı  14'ncü maddesinin (a) bendinde  " İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları (Bu Kanunun 75 inci maddesinin son fıkrası, belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler tarafından, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ile Devlete ait her derecedeki okul binalarının yapım, bakım ve onarımı ile tefrişinde uygulanmaz.); sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. )Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler. .......Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar." denilmiş olup, Kanun'un 15'nci maddesinin  (p) bendi lle de " "Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek." Belediyelerin imtiyaz ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Bu bağlamda; belediye sınırları içerisinde, sorunuzda belirtilen konunun karara bağlanması hususu belediye meclislerine aittir.