Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Umuma Açık Eğlence ve İstirahat Sınıfındaki İşyerleri Hakkında

1,430 gösterim
3 Ekim 2017 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Savaş Zafer ORHAN sordu
İyi Çalışmalar.

Umuma Açık Eğlence ve İstirahat alanında örneğin kahvehane faaliyet konulu işyerinin devir esnasında kolluk gücünde görüş almamız gerekiyor mu? Şayet gerekmez ise görüş istememizde sakınca var mıdır.?

Devir esnasında görüş istemekteki amaç, daha önce ruhsat verilen şahıs sorgulanıyor. Daha sonra devir alan kişi sorgulanmamış oluyor bu noktada herhangi bir sıkıntı olmaz mı?

Teşekkür ederim..

1 cevap

3 Ekim 2017 S.YÜCEL cevapladı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğim 'Bildirim ' başlıklı 7'nci maddesinde "Yetkili idareler tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının örnekleri aylık olarak sigorta il müdürlüğüne ve ilgili ise ticaret siciline veya esnaf siciline gönderilir. Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği en geç yedi gün içinde yetkili idare tarafından kolluğa gönderilir." denildiğinden ve  'İşletmecinin değişmesi ve işyerinin nakli' başlıklı 8'nci maddesinde de " Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile gayrisıhhî müesseseler hariç olmak üzere, sıhhî işyerleri için adresin değişmemesi kaydıyla faaliyet konusunun değiştiği durumlarda ruhsat başvurusunda bulunulması halinde, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınarak yeni faaliyet konusu ile ilgili şartlar karşılanmak kaydıyla başvuru sahibi adına tekrar ruhsat düzenlenir. İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez. İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır. Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir. İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir." hükmüne yer verildiğinden, devir alan şahıs adına düzenlenen ruhsatın, Yönetmeliğin 7'nci maddesi gereği Kolluğa bildirilmesi gerekir.

...