MECLİS BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TOPLANTISI HAKKINDA SORUMUN AYRINTILARI AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

12 Ekim 2017 2- Belediye Meclisi kategorisinde latif sordu

29274 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlandığı üzere Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Bütçe Tasarısının Mecliste Görüşülmesi başlıklı 29. Maddesinde "Meclisin bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi plan ve bütçe komisyonu toplantı süresi de dâhil olmak üzere en çok yirmi gündür. Meclis bu süre içinde bütçeyi görüşüp karara bağlar." denilmektedir. Bahse konu belirtildiği üzere en çok yirmi gün ile ilgili olarak belirtilen süreye hafta sonları dahil midir, Belediye Meclisi hafta sonları da toplanarak bütçeyi görüşebilir mi? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

12 Ekim 2017 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Meclis toplantısı' başlıklı 20'nci maddesinde "Belediye meclisi, her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırdığı günde toplânır. Meclis, resmî tatile rastlayan günlerde çalışmasına ara verebilir. Belediye meclisi her yıl bir ay tatil kararı alabilir. Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür. Mutat toplantı yeri dışında toplanılmasının zorunlu olduğu durumda üyelere önceden bilgi vermek kaydıyla meclis başkanının belediye sınırları içerisinde belirlediği yerde toplantı yapılır. Ayrıca, toplantının yeri ve zamanı mutat usûllerle belde halkına duyurulur. Meclis toplantıları açıktır. Meclis başkanının veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir. Meclis görüşmeleri görevlilerce tutanağa geçirilir, başkan ve kâtip üyeler tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli ve görüntülü cihazlarla da kaydedilebilir. Belediye başkanı, acil durumlarda lüzum görmesi halinde belediye meclisini bir yılda üç defadan fazla olmamak ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırır. Olağanüstü toplantı çağrısı ve gündem en az üç gün önceden meclis üyelerine yazılı olarak duyurulur ve ayrıca mutat usûllerle ilan edilir. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında hiçbir konu görüşülemez." denilmiş olup, 20 günlük süre hafta tatilleri hariç iş günü süresidir. Meclisiniz  resmi tatillerde çalışılmaması ve bu günler için huzur hakkı alınmaması yolunda karar verir ise, hafta sonlarında toplanmayabilir.