Belde Belediyeleri TİCARİ taksi (T) plaka talebinde bulunabilir mi?

25 Ekim 2017 9- Diğer kategorisinde DERECİK BELEDİYESİ sordu

Beldemizde bir ilk olarak ticari taksi işletmeciliği yapacak olan vatandaşlara tahsis yapılmak üzere Belde Belediyemizce   bağlı bulunduğumuz  ilçe Emniyet emniyet müdürlüğüne müracaat etmiş bulunmaktayız.Fakat İlgili Müdürlük personellerince Belde Belediyelerine ticari taksi (T ) plaka verilemeyeceği  ancak ilçe olunması halinde plaka verileceği ifade edilmiştir.Bu vaziyetin, 5393 sayılı Belediye kanununun 15. maddesinin (p) bendi karşısındaki durumu nedir? Saygılarımla teşekkürler.

8 Kasım 2017 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun  5'nci maddesinin (p)  bendinde "Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek" belediyelerin yetki  ve imtiyazları arasında sayılmış  olup,

Sorunuzda  belirttiğiniz  "İlçe Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmiş bulunmaktayız.Fakat İlgili Müdürlük personellerince Belde Belediyelerine ticari taksi (T ) plaka verilemeyeceği  ancak ilçe olunması halinde plaka verileceği ifade edilmiştir" cevabının;  kanuni dayanakları ile,  ilgili müdürlükten yazılı olarak talep ediniz