Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

başkatip kadrosu görevde yükselme sınavına girmeden şef kadrosuna atanabilirmi

616 gösterim
24 Kasım 2017 5- Mali Hizmetler kategorisinde ÖZCAN ALP sordu

Trabzon İli Vakfıkebir İlçe Belediyesinde Muhasebe servisinde çalışmaktayım. Kadrom Başkatip göreve başlama tarihim 26.09.1994. Genel Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan 23/03/2002 tarihli ve 24704 sayılı Resmi Gazete’de  yayımlanarak yürürlüğe konulan Hazine Müsteşarlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde başkatip unvanı bulunmamakta ise de,  02/02/2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan  “İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik”in “Hizmet Grupları” başlıklı 5’ inci maddesinin a/3 bendinde,

“Muhasip, muhasebeci, başkatip, ayniyat saymanı,  işletme saymanı, döner sermaye saymanı, şef, amir” unvanları aynı alt grup içerisinde aynı düzey görevler olarak gösterilmektedir.

   Belki birçok kez cevap vermişsinizdir fakat yinede şef kadrosuna geçebilmem hakkında görüşünüzü belirtmenizi arz ederim.

1 cevap

30 Kasım 2017 S.YÜCEL cevapladı

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının  128'ncu maddesinde "Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." hükmüne yer verilmiş olup, 'Yönetmelikler' başlıklı 24'ncü maddesinde de  "Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler. Hangi yönetmeliklerin Resmî Gazetede yayımlanacağı kanunda belirtilir."" denilmiştir.

Bu bağlamda, 657 sayılı DMK'nun 68, 69 ve 76'ncı, 5393 sayılı Kanun'un 38 ve 49'ncu maddelerinde, memurların atama biçimleri ve derece yükselmeleri hususları açıkça belirtilmiştir.

...