Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

iki Yıllık Büro Yönetimi ve Sekreterlik Mezunu bir kişiyi (Programcı Sertifikası bulunmaktadır) 5393 Belediye Kanununun 49. maddesine göre sözleşmeli personel olarak çalıştırabilir miyiz?

2,119 gösterim

1 cevap

12 Aralık 2017 S.YÜCEL cevapladı
12 Aralık 2017 S.YÜCEL düzenledi

657 sayılı DMK'nun 36'ncı maddesinde "

II - TEKNİK HİZMETLER SINIFI:(1)

Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidro-jeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatcı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okulların-dan mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 9/5/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.(1)(2)

III - SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI:

Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, pisikolog, diyetçi, sağlık muhendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyen-leri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hay-van sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar.

(Ek paragraf: 10/7/2003-4924/11 md.) Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine geti-rilmesi gereken hizmetler, lüzumu halinde bedeli döner sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla, Bakanlıkça tespit edilecek esas ve usullere göre hizmet satın alınması yoluyla gördürülebilir.

IV - EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI:

Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendi-rilen öğretmenleri (…)(4) kapsar.(3)(4)

V - AVUKATLIK HİZMETLERİ SINIFI:

Avukatlık hizmetleri sınıfı, Özel kanunlarına göre avukatlık ruhsatına sahip, baroya kayıt-lı ve kurumlarını yargı mercilerinde temsil yetkisini haiz olan memurları kapsar.

VI - DİN HİZMETLERİ SINIFI:

Din hizmetleri sınıfı, özel kanunlarına göre çeşitli derecelerde dini eğitim görmüş olan ve dini görev yapan memurları kapsar.

––––––––––––––––––

(1) Bu bentte yer alan ve daha sonra bent kapsamına alınan unvanlarla ilgili olarak Bakanlar Kurulunun 10/10/1983 tarihli ve 83/7198 sayılı Kararı ile 27/9/2010 tarihli ve 2010/1092 sayılı Kararına bakınız.

(2) 24/7/2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 24/6/2013 tarihli ve 2013/5002 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile programcı ve çözümleyici unvanlarının bu bent kapsamına alınması kararlaş-ırılmıştır.  denilmiş olup

KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞ, aşağıda belirtilen şekildedir.

""""Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanma şartı nedir?

KPSS Tercih Kılavuzlarında çözümleyici ve programcı açıklamaları şu şekildedir:

"Çözümleyici" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;

-Fakültelerin fizik, matematik bölümleri ile mühendislik fakültelerinin elektrik, elektrik elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,

- Diğer fakültelerden mezun olup, bilgisayar alanında ders aldığını belgelemeleri ve Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar Analist Programcı Sertifikasına ya da programlama dillerinden en az iki tanesini bildiklerine dair sertifikaya sahip olmaları,

- İngilizce bilmeleri,

şarttır.

Bunun yanında, bu kadro veya pozisyonda "Özel Koşullar" tablosunda yer alan kod veya kodların bulunması halinde, adayların bu kod ve kodlar karşılığında yer alan şartlara da sahip olmaları gerekmektedir.

"Programcı" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların, Bilgisayar Programcılığı eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olmaları veya diğer fakülte veya yüksekokullardan mezun olanların, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim

Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar Programcısı Sertifikasına sahip olmaları şarttır.

Bunun yanında, bu kadro veya pozisyonda "Özel Koşullar" tablosunda yer alan kod veya kodların bulunması halinde, adayların bu kod veya kodlar karşılığında yer alan şartlara da sahip olmaları gerekmektedir.

Programcı, önlisans ve lisans düzeyinde bir kadro unvanı iken çözümleyici sadece lisans düzeyinde bir kadro unvanıdır. Çözümleyici ile programcı şartları benzese de çözümleyici kadrosuna atanma şartı daha fazladır. Programcı sertifikasına sahip olmayan ilgili fakülte mezunları, çözümleyici için iki programlama dilini ve ingilizce, programcı için ise bir programlama dilini bilmesi; dersini almış olması gerekiyor.

Peki bu programlama dilleri hangileri olabilir?

Bunlara örnek olarak düşük, orta ve yüksek seviye; Assembler, C, C++, C#, Java, Foltran, Basic, Pascal ,Cobol, Visual Basic, Acces, PIC basic Pro vs.

Söz konusu programlama dilleri vb. birini üniversitede gören ve transkriptinde bunu belgeleyen aday programcı, ikisini gören ve "İngilizce bilen" aday ise çözümleyici kadrosuna atanabilir. Hangi durumların "İngilizce bilmek" şartını sağladığı ise tercih kılavuzlarında yer almaktadır.

Bazı adayların transkriptlerinde "Programlama 1", "Programlama 2" şeklinde yer almaktadır. Peki bu adaylar programcı veya çözümleyici kadrosunu tercih edebilir mi?

Tercih Kılavuzlarında programlama diline ilişkin "...herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir." ifadesi yer almaktadır. Bu doğrultuda "programlama" dersi altında bir veya daha fazla programlama dili dersi alan aday durumuna göre programcı veya çözümleyici kadrolarına başvuru yapabilir.

Programcı veya çözümleyici kadrosunun karşısında yer alan öğrenimi sağlamak atanmak için yeterli midir?

Hayır. İlgili fakültelerden veya diğer programlardan mezun olup, programcı için ya belirtilen kurumlardan programcı sertifikası yada programlama dersi almış olmak, çözümleyici için ise yine belirtilen kurumlardan programcı sertifikası ve İngilizce bilmek yada iki programlama dersi almak ve İngilizce bilmek gerekmektedir. Eğer bunun dışında yerleştirme talep eden kurumca ekstra bir özel nitelik(Örneğin; Java ve J2EE bildiğini belgelemek, SQL veya PL/SQL bildiğini belgelemek, Unix bildiğini belgelemek, Linux bildiğini belgelemek gibi) belirlenmiş ise bu şartın da karşılanması gerekir.""""

...