Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Vekilliği Görevlendirilmesi.

577 gösterim
15 Aralık 2017 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Abdil ULAŞ sordu

Sayın Hocam Belediyelerimizi her türlü konuda aydınlattığınız için siz değerli hocalarımıza şahsım ve belediyelerimiz adınıza hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim.

Değerli Hocam; 2 Yıllık Meslek Yüksekokulu Mezunuyum. Harita Teknikeriyim. Halen Belediyemiz bünyesinde 4. derecenin 1. kademesinde tekniker kadrosunda çalışmaktayım. 12.11.2007 tarihinde belediyemizde göreve başladım. İşe Başlama tarihinden günümüze kadar  Belediyemizde (12.11.2007-14.01.2011 tarihleri arası)işçi statüsünde, (15.01.2011-14.09.2013 tarihleri arasında)sözleşmeli statüsünde ve (15.09.2013 - tarihleri arasında) kadrolu statüsünde harita teknikeri olarak görev yaptım.  Belediye Başkanlığımız Makamınca 08.12.2017 tarihinde 657 sayılı D.M.K 'nun 86. maddesi gereğince yürütmekte olduğum görevimin yanı sıra İmar ve şehircilik Müdür Vekili olarak görevlendirildiğime dair görevlendirme yazısı tebliğ edilmiştir. 

İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne Asil olarak atanmak için;

1- Belediyemizde çalışmaya başlamış olduğum  tarihten (12.11.2007'den) günümüze kadar geçmiş olan çalışma süresi 657 D.M.K nın 68. maddesinde belirtilen çalışma süresi şartına göre 8+2 yıllık süre şartına uygun mudur?

2-Eğer 10 (on) yıllık çalışma süresi uygun değilse acaba hangi tarihte Müdürlük kadrosuna atamaya hak kazanabiliriz? 

2-Başkanlık Makamınca doğrudan İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne atama işlemi yapılabilir mi? Bu Şekilde Yapılacak atama işleminde yasal olarak herhangi bir sakınca var mıdır? 

3- Mahalli İdareler Görevde Yükselme Sınavına Girilmesi Gerekmekte midir?

4-Sayın Hocam 10 (on) yıllık süre ile ilgili yasal olarak bir engel bulunmuyor ise ve Başkalık makamınca yasal olarak İmar ve Şehircilik Müdürü olarak atama işlemi yapılamıyorsa, Görevde yükselme sınavına girilmesi halinde müdürlük kadrosuna atama yapılabilir mi?

5- Hocam yukarıda arz ve izah ettiğim durumlardan dolayı asil Müdürlük kadrosuna atanamam halinde yukarıda belirmiş olduğum gibi görevlendirmem 657 sayılı D.M.K'nın 86. maddesine göre yapılmış olup, vekalet ücreti ödenmeyeceği gibi düşünülmekte veya anlaşılmaktadır. Vekaleten görevlendirme işlemi aslında yine 657 sayılı D.M.K'nın 88. maddesine göre yapılması gerekmekte  değil midir?   Bu kanun kapsamında vekalet ücreti talep edilebilir mi?

6-Hocam son olarak asaleten atama yapılamazsa ve vekalet ücreti de ödenmez ise Müdür vekilliğinden istifa edilebilir miyim?  Hukuken mümkün müdür?

Teşekkür eder, Saygılar Sunarım...

1 cevap

19 Aralık 2017 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun 36'ncı maddesinin (C) 1 - ) bendinde "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." denilmiş olup, (12.11.2007-14.01.2011 tarihleri arası)işçi statüsünde geçen süreniz mesleğiniz (Harita Teknikeri) ile ilgili ise ve halen THS'da çalışıyorsanız,( 12.11.2007-- 8.12.2017 tarihleri arası  memuriyet hizmeti 10 yıl eder.)

657 saylı Kanun, Madde( 68/B)  Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

 a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

 c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

 hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subay ıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır." hükümlerine yer verilmiş olup,

bu bağlamda, müdürlük kadrosuna vekaleten yada asaleten atanmanız; .işçilikte geçen sürenizin  (memuriyet hizmetinize sayılabilmesi için) mesleğiniz ile ilgili olup olmamasına bağlıdır.

...