Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Görevde Yükselme Sınavına Girebilimiyim?"Geçici Madde 3 - (Değişik birinci fıkra: 1/3/2010-2010/192 K.)

390 gösterim
29 Aralık 2017 9- Diğer kategorisinde Abdil ULAŞ sordu

Hocam İyi Çalışmalar Dilerim.

15.09.2013 tarihinde sözleşmeli personelden memur kadrosuna atandım. 1996 yılında 2 yıllık ön lisans mezunu oldum. Tekniker kadrosundan müdür kadrosuna geçebilmek için görevde yükselme sınavına girebilir miyim? Kanundaki Geçici Madde 3 - (Değişik birinci fıkra: 1/3/2010-2010/192 K.) der ki 

Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler."

Yönetmeliğin bu maddesine göre, 18/4/1999 tarihinde memur olan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer şartları da taşıyorlarsa, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler. Burada bir takdir hakkı bulunmamaktadır.

2012 yılında görevde yükselme ilanına çıkan bir kurum olsun. Bu kurumun görevde yükselme ilanında, bir şube müdürlüğü için 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartı var ise, 18/4/1999 tarihinde memur olan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar da bu unvan için yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabilecektir. Ancak burada şu hususu da belirtmek istiyoruz. 18/4/1999 tarihinde memur olan ancak o sırada 2 yıllık bir yükseköğrenim programında okuyanlar aynı hakka sahip değildir. Yönetmelik maddesi sadece 18/4/1999 tarihinde memur olup , mezun olanlar içindir.

Danıştay Beşinci Dairesinin 2009/6892 sayılı kararıyla, bu uygulama hukuka uygun da bulunmuştur. 

Buna istinaden ben 1996 yılı mezunu olup. memur kadrosuna 2013 yılında atandım ve intibaklarımın değerlendirilmesi yapıldı. Şu anki görev sürem toplam intibaklarla birlikte 11 yılı doldurdum. Bununla görevde yükselme sınavına girmek istiyorum uygun mudur? 

1 cevap

1 Ocak 2018 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun  68'nci maddesinin (B)  bendinde " Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

 a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

 b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

 c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yüksek öğrenim görmüş olması şarttır. 

Dört yıldan az süreli yüksek öğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz..." denilmiş olup. 

'İdari görevlere atanma' başlıklı 69'ncu maddesinde de "Kurumlar, Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini 2 - 4 üncü dereceler arasındaki idari görevlere ait olup kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tesbit ve ihdas edilmiş kadrolara atayabilirler. Bu suretle atanan memurların aylıkları kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tesbit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, söz konusu Kanun'un

'Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme' başlıklı 71'nci maddesinde "  Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır. Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler. Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez. " ve  'Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi:'76'ncı maddesinde de  "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber,atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir" hükümleri yer almıştır.

Sorunuzun cevabını yukarıda belirtilen Kanun maddeleri ışığında değerlendirmeniz gerekir.

...