Belediyeye ait taşınmazların tapu devirlerinin yapılamaması.

15 Şubat 2018 9- Diğer kategorisinde Niyazi bük sordu
Sayın Hocam. Büyükşehir Kanunu sonucu; daha önce Köy Tüzel Kişiliği bulunan ve ilçemize bağlı köylerimizin, Dursunbey Belediyesi sınırları içerisinde kalması sebebiyle Belediyeye bağlı kırsal mahalle statüsü kazanmasının ardından bazı sorunlarımız ortaya çıkmıştır. Şöyle ki: Köy Muhtarlığınca alınan kararlar gereği köy genişleme alanında arsa üretimi yapılarak, kadastral plan ve projeleri için mühendislerle anlaşma yapılmış olup, ihtiyaç sahiplerine dağıtımı için kara alınmış ve yapılan senet ile mükellefler borçlandırılarak taksitlendirme yoluna gidilmiştir. Köy Tüzel Kişiliği zamanında yapılan bu işlemler sonucu 12 adet mükellef arsa üretimi kararı aşamasında, plan-proje için  belirli miktarlarda para ödeyerek, hak sahibi olmuştur. Muhtarlıkça yapılan Taksit Bedellerini tam olarak zamanında ödemedikleri için tapu devirleri yapılamamış olup, Balıkesir Valiliğince oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunca ilçe belediyesi olarak (Dursunbey Belediyesine) tashihen tapu devirleri yapılmıştır. Mükellefler belediyemize başvuru yaparak tapu devirlerinin yapılmasını talep etmişlerdir. Konu Belediye Meclisimizce değerlendirilmiş olup, eski ödenen bedellere m2 oranlaması yapılarak kalan borçların 10,00TL/m2 üzerinden ödenmesine karar verilmiştir. Hak sahibi olan Mükelleflere alınan kararlar yazılı olarak tebliğ edilmiş olup, tapularının devrinin yapılabilmesi için borçlarının ödenmesi istenmiş ve bir ay içerisinde ödeme yapılmaz ise haklarının yanacağı bildirilmiştir. 2 adet mükellef kalan borçlarını ödeyerek tapularını belediyemizden almışlardır. Toplam 12 adet hak sahibinden 10 adedi yapılan yazılı ihtarlara rağmen kalan borçlar ile ilgili ödeme yapmamışlardır. Bu mükelleflerin hak sahibi olup, köy tüzel kişiliği zamanında yaptıkları Tavuk haneler ve idari binaları belediyemiz adına tapulu parseller içerisinde bulunmaktadır.

Belediye Meclisimizce alınan kararlar gereği kalan borçlarını ödemeyen hak sahiplerinin tapularını almaması nedeniyle nasıl bir işlem yapabiliriz. Konu hakkında bilgi verilmesini talep etmekteyiz.

15 Şubat 2018 S.YÜCEL cevapladı

Sorunuzda"Konu Belediye Meclisimizce değerlendirilmiş olup, eski ödenen bedellere m2 oranlaması yapılarak kalan borçların 10,00TL/m2 üzerinden ödenmesine karar verilmiştir. Hak sahibi olan Mükelleflere alınan kararlar yazılı olarak tebliğ edilmiş olup, tapularının devrinin yapılabilmesi için borçlarının ödenmesi istenmiş ve bir ay içerisinde ödeme yapılmaz ise haklarının yanacağı bildirilmiştir." şeklinde beyanda bulunduğunuza göre, meclis kararının uygulanması yoluna gidilmeli ve tapu derini almak istemeyen şahısların yatırdıkları araları iade olunarak, köy muhtarlığının satış yada tahsis kararı iptal edilmelidir.