Belediyemize Tashihen Devri Yapılan Taşınmazların, Köy Tüzel Kişiliğince Satılması Sonucu Oluşan Karışıklığın Giderilmesi

28 Şubat 2018 9- Diğer kategorisinde Niyazi bük sordu
Sayın Hocam.İlimiz Büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra,  kaldırılan köy tüzel kişiliklerinin Köy Gelir-Gider Defterlerinde yapılan incelemeler sonucunda; 1998 yılında kura usulü hak sahipleri belirlenerek satışı yapılan arsaların, bedellerinin bazı kişilerce tamamının ödendiği, bazılarının bir kısmını ödedikleri, bazılarının da hiç ödeme yapmadıkları tespit edilmiştir. Köy Gelişim alanı olarak tefrik edilen taşınmazların tapu tescil işlemleri Köy Muhtarınca takip edilmediğinden yapılamamış olup, belediyemizce  tamamlanarak tapular 14.08.2014 tarihinde tescil edilmiştir. Bu sebepten dolayı 1998 yılında kura usulü satışı yapılmasına ve bazı kişilerin bedelinin tamamını ödemesine rağmen tapu devirleri yapılmamıştır.  Yapılan Kadastro Beyanlarına göre gerekli Düzeltme, Cins Değişikliği ve İrtifak Hakkına göre tapular tanzim edilerek belediye adına 03.09.2014 tarihinde tescil edilmiştir.  Köy Gelişme alanından oluşturulan parsellerin satışını neye göre yapmamız gerekir?  1998 yılında çekilen kura ile hak sahibi olup, borcunu tam olarak ödemeyenlerden, tapu tescillerinin yapılabilmesi için köy muhtarınca,gelir-gider defterleri belediyemize teslim edildikten sonra para toplanarak kadastro müdürlüğü hesabına yatırılmış olup,kura tutanağı listesinde bulunan bu kişiler ile herhangi bir bedel ödemeyenlerin durumu nasıl olmalıdır?  Fiyatları güncelleyerek  (Rayiç Bedel üzerinden) 1998 yılında kura ile belirlenen listede bulunan kişilere mi vermemiz gerekir?  Muhtarın toplayıp kadastro müdürlüğü hesabına yatırdığı para ile ilgili nasıl bir işlem yapmamız gerekir? Belediye Meclisimizce karar alarak ve Köy Tüzel Kişiliği zamanında yapılan işlemleri de yok sayarak arsaları tekrar ihale ile satabilir miyiz?

Konu hakkında görüş bildirilmesi hususunu arz ederim.

Not: Bedellerinin tamamını Köy Tüzel Kişiliği zamanında ödeyenlerin ve bedelleri gelir gider defterine kayıtlı olanların tapuları Meclis Kararı alınarak hak sahiplerine devredilmiştir.

2 Mart 2018 S.YÜCEL cevapladı

1- Adına arsa tahsisi yapılan ve  14/08/2014 tarihine kadar herhangi bir ödemede bulunmayanların, tahsis işlemlerinin iptal edilerek, arsaların belediye taşınmazları arasına kaydedilmesi,

2- Arsa tahsis edilip, ancak, herhangi bir bedel ödemeyen ve arsa üzerine yapı yapanlardan ise, arsa bedeli ile birlikte fuzuli işgal harcı tahakkuk ettirilerek,, tahsili ile birlikte arsa devirlerinin yapılması,

3- 14/08/2014 tarihi itibariyle, belediye  özel mülkü haline gelen arsalar konusunda da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18'nci maddesinin (e) bendine göre işlem yapılması,