Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

DERECE KADEME İLERLEMESİ HAKKINDA OLACAKTI ŞİMDİDEN VEDECEĞİNİZ CEVAP İÇİN TEŞEKKÜRLER

690 gösterim
8 Mart 2018 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde DENDİL58 sordu

HOCAM KOLAY GELSİN BENİM SORUM DERECE KADEME İLERLEMENİN DURDURULMASI İLE İLGİLİ OLACAKTI .

2002 YILINDA BAŞLAMIŞ OLDUĞUM UZMAN ERBAŞLIĞA 2009 YILINDA 7 YIL SÜREYLE YAPARAK 7/2 DERECE KADEMESİNDE KENDİ İSTEĞİM İLE İSTİFA EDEREK BIRAKTIM VE 25.10.2010 YILINDA 7/2 DERECE VE KADEMESİNDE ŞUANKİ ÇALIŞTIĞIM KURUMA MEMUR OLARAK AÇIKTAN ATANDIM.ANCAK BULUNDUĞUM KURUMUN İNSAN KAYNAKLAR MÜDÜRLÜĞÜ 26/02/2018 TARİHLİ BİR YAZI GÖNDERDİ VE GÖNDERMİŞ OLDUĞU YAZIDA ŞUNLAR YAZMAKTADIR.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ 15.01.2018 TARİH VE 31292642-04500-E YAZISINDA 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUN ‘TESİS EDİLEN SINIFLAR’ BAŞLIKLI 36.MADDESİNDE HİZMET SINIFLARI SAYILMIŞ VE DEVLET MEMURLARININ, MEMURİYETE GİRMEDEN ÖNCE YADA MEMURLUKTAN AYRILARAK YAPMIŞ OLDUKLARI HİZMETLERİN KAZANILMIŞ HAK AYLIK DERECE VE KADEMELERİNDE NE ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEĞİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERE YER VERİLMİŞTİR.

MEZKUR MADDENİN ‘ORTAK HÜKÜMLER’ BÖLÜMÜNÜN (C) FIKRASINDA SÖZ KONUSU FIKRADA SAYILAN HİZMET SINIFLARINA ATANAN DEVLET MEMURLARINDAN MEMURLUĞA GİRMEDEN ÖNCE YURT İÇİNDE VEYA YURT DIŞINDA MESLEKLERİNİ SERBEST OLARAK VEYA RESMİ VEYA ÖZEL MÜESSESELERDE İFA EDENLERLE MEMURİYETTEN AYRILDIKTAN SONRA BU İŞLERDE ÇALIŞARAK YENİDEN MEMURİYETE GİRMEK İSTEYENLERİN BURALARDA GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİN KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ HÜKÜM ALTINA ALINMIŞ OLUP,GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFINDA BULUNAN DEVLET MEMURLARI AÇISINDAN BU HİZMET SÜRELERİNİ KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN HERHANGİ BİR HÜKÜM BULUNMAMAKTADIR.

657 SAYILI KANUNUN 92 NCİ MADDESİNE İSTİNADEN MEMUR KADROSUNA ATANANLARA,3269 SAYILI KANUNUN 5. MADDESİNDE YER VERİLEN İNTİBAK HÜKMÜNÜN UYGULANMAMASI HALİNDE İSE 657 SAYILI KANUNDA UZMAN ERBAŞLIKTA GEÇEN SÜRELERİN KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRELECEĞİNE İLİŞKİN HÜKMÜN BULUNMAMASI SEBEBİYLE MÜMKÜN BULUNMAYACAKTIR.BU DURUM İSE FARKLI KANUNLARA DAYANDIRILARAK (3296 SAYILI KANUNUN 5. MADDESİ İŞE 657 SAYILI KANUNUN 92. MADDESİ) MEMUR KADROLARINA ATAMASI YAPILAN PERSONELDEN BİRİNİN DAHA ÖNCEKİ HİZMETYLERİNİN KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ,DİĞERİ İSE DAHA ÖNCEKİ HİZMETLERİNİN KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLMEMESİ SONUCUNU DOĞURACAKTIR.BU SEBEPLE,657 SAYILI KANUNUN 92. MADDESİ KAPSAMINDA MEMUR KADROSUNA ATANAN PERSONELE,UZMAN ERBAŞLIKTA GEÇEN HİZMETLERİNİN KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN OLARAK 3269 SAYILI KANUNUN 5. MADDESİ HÜKMÜNÜN UYGULANABİLECEĞİ VE BU UYGULAMANIN İKİ FARKLI KANUN HÜKMÜNE DAYANILARAK MEMUR KADROLARINA ATANAN İKİ GRUP PERSONEL ARASINDAKİ  EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR DİYE KURUMUMUZA GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİR.

BU GÖRÜŞE İSTİNADEN ŞU AN OLAN 4/1 DERECE KADEMEM 25/04/2025 TARİHİNE KADAR DURDURULDU.YANİ 25/04/2025 TARİHİNDE 4/2 OLACAK. ANCAK 657 SAYILI KANUNUN 36. MADDESİNİN ‘ORTAK HÜKÜMLER’ ( C ) BENDİ 5.FIKRASINDA ŞÖYLE DENİLMEKTEDİR “  T.C. EMEKLİ SANDIĞI VE SOSYAL SİGORTALAR KANUNLARINA TABİ GÖREVLERDE BULUNMUŞ OLANLARIN KAZANILMIŞ HAKLARI SAKLIDIR.” BUNA İSTİNADEN UZMAN ERBAŞLIĞA BAŞLADIKTAN SONRA BİZLER EMEKLİ SANDIĞINDAN MAAŞ ALMAKTA VE ONA BAĞLI OLARAK DERECE KADEMEMİZ İLERLEMEKTEDİR. AYNI ZAMANDA UZMAN ERBAŞLIK MESLEĞİ SEÇENLERE BÖYLE BİR AYRICALIK VERİLEREK LİSE MEZUNU OLANLAR VE ASKERLİĞİNİ ÇAVUŞ OLARAK YAPANLAR 10/1 DERECE KADEMESİNDE GÖREVE BAŞLARLAR VE HER YIL DÜZENLİ OLARAK BİR DERECE KADEME İLERLEMELERİ SÖZLEŞMELERİ FESH OLANA KADAR DEVAM EDER.KENDİM UZMAN ERBAŞLIĞI BIRAKTIĞIMDA 7/2 DERECE KADEMESİNDE İDİM VE ŞU AN ÇALIŞTIĞIM KURUMA BU DERECE VE KADEMEDE BAŞLADIM.KAZANILAN HAKLARIN BAKİ OLDUĞUNU BİLİYORDUK.ŞİMDİ BİRDENBİRE ALINAN BİR GÖRÜŞ ÜZERİNE BÖYLE BİR DERECE KADEME DURDURULMASI İŞLEMİ YAPILMASI HAKSIZLIK DEĞİL MİDİR? BU KONU İLE İLGİLİ YASAL HAKLARIMIZI NASIL ARAYABİLİRİZ? VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

1 cevap

8 Mart 2018 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun 36'ncı maddesinde, düz lise mezunlarının 13/3  derece/kademeden memuriyete başlayacakları ve 3'ncü derecenin son kademesine kadar memuriyette yükselebilecekleri öngörülmüş olup, aynı Kanun'un 'Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme' başlıklı 71'nci maddesinde de ":  Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır. Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler. Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez" hükmüne yer verilmiştir. 

 Ayrıca, aynı Kanun'un 64'ncü maddesinde, bu kanuna tabi  memurların kademe ilerlemelerinin  ne şekilde yapılacağı belirtilerek, 68'nci maddesinde deA) Derece yükselmesi yapılabilmesi için: a)  Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş, c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,  olması şarttır" hükmü yer almıştır. Sorunuzun cevabını yukarıdaki maddeler ışığında değerlendirmeniz gerekir.

...