Beldemizde sınırlarında ve mücavir alanda bulunan özel mülkiyete ait veya hazineye ait boş arsa, tarla, arazilerden çöp toplama,temizlik ücreti alınabilir mi?

22 Temmuz 2016 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Özgür KOYUNCU sordu
9 Ağustos 2016 yeniden kategorilendirildi
Sayın hocam; Beldemiz sınırlarında bulunan özel mülkiyete ya da hazineye ait olan, kötü görüntü oluşturan, halk sağlığını olumsuz yönden etkileyen, yangın riski bulunan (bakımsız otlar vb.) boş kullanılmayan arsa,arazi,tarla gibi taşınmazlardan Belediyemizce Gelir Tarifesine eklenmek sureti ile çöp toplama veya temizlik ücreti adı altında bir ücret alınabilir mi?

26 Temmuz 2016 S.YÜCEL cevapladı

2464 sayılı Berediye Gelirleri Kanunu'nun mükerrer 44'ncü maddesinde Çevre Temizlik Vergisinin, konusu ve kapsamı tanımlanmış olup, aynı Kanun'un 'Ücrete tabi işler:' başlıklı 97'nci maddesinde ise  "   Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet  için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye'ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir." hükmüne yer verilmiştir.