Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

18 yaşından küçüklerin alkollü bir işletmede çalıştırılması

7,012 gösterim
25 Temmuz 2016 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde mesut özdoğan sordu
1 Ağustos 2016 yeniden kategorilendirildi

Emniyet Müdürlüğü ekiplerince  içkili restoran faaliyet konulu işyerinde 18 yaşından küçük kişi çalıştırıldığına dair tutanak tutulmuştur.  İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 36. maddesinde - Kanunî istisnalar saklı kalmak üzere; eğlence, oyun, içki ve benzeri amaçlı umuma açık yerlerde onsekiz yaşından küçükler çalıştırılamaz. denilmektedir. 

4250 sayılı İSPİRTO VE İSPİRTOLU İÇKİLER İNHİSARI KANUNUN 6 ncı madde dördüncü fıkrası

On sekiz yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemez. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışındadır.denilmektedir. 2016 yılı itibari ile 12.081 - 604.113 TL. arasında para cezası uygulayacak birim ise Mahalli Mülki Amir olarak geçmektedir.

Bu durumda işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik kapsamında Belediyemizce de nasıl bir ceza i işlem uygulanacaktır. 

1 cevap

26 Temmuz 2016 S.YÜCEL cevapladı

2559 sayılıPOLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU'nun  6'ncı maddesinde "Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden; a) Faaliyetten geçici olarak men edildiği halde süresinden önce açılan, b) Açık ve kapalı bulunacağı saatlere uymayan, c) Bu Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadığı tespit edilen, d) Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen, İş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası ile birmilyar Türk Lirası arasında idarî para cezası verilir. Bu maddede öngörülen idarî para cezaları, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında il daimi encümeni tarafından verilir. Verilen idarî para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İdarî para cezaları 6183 sayılı Âmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde, en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır" denilmiş olup, söz konusu Kanun'un 12'nci maddesinde ise "  Kanunî istisnalar saklı kalmak üzere, eğlence, oyun, içki ve benzeri amaçlı umuma açık ve açılması izne bağlı yerlerde onsekiz yaşından küçükler çalıştırılamaz. Polis bar, pavyon, gazino, meyhane gibi içkili yerler ile kıraathane ve oyun oynatılan benzeri yerlere yanlarında veli ve vasileri olsa bile onsekiz yaşını doldurmamış küçüklerin girmesini meneder. Bu madde hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 17 nci, işyerleri hakkında da 6 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılır." hükmüne yer verilmiştir.

...