Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

hocam sorum ihtisas komisyonlarına ödenen huzur hakkı. cevabınız için teşekkür ederim.

506 gösterim
26 Nisan 2018 2- Belediye Meclisi kategorisinde alper mustafa atabay sordu
hocam 5393 sayılı kanunun 32 maddesinde belirtilen İmar Komisyonu 10 gün diğer ihtisas komisyonlar 5 gün toplana bilir ve ona göre ödeme yapılır. Yalnız mecliste gündemlerimiz genellikle İmar komisyonu başkanlığında müşterek komisyona sevk ediliyor. Diğer ihtisas komisyonu üyeleri de bu komisyona katılarak 5 günü geçmiş oluyor. İmar komisyonu başkanlığında toplanıldığı için. Şimdik huzur hakkı öderken sadece İmar Komisyonunda bulunan meclis üyelerine mi 10 gün vereceğiz. Diğerleri 5 gün mü huzur hakkı alacak. Örneğin Meclis toplantısının tümüne katılan ve imar komisyonu dışında bir komisyonda görev yapan bir meclis üyesine en fazla 5+5=10 gün huzur hakkı ödenir. YUkardaki bilgiler ışında imar komisyonu dışında fakat imar komisyonu başkanlığında toplanan diğer ihtisas komisyon üyelerine toplandıkları süre kadar (5 günü geçmişse bile) huzur hakkı verilir mi?

1 cevap

26 Nisan 2018 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 24'ncü maddesinde İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması zorunludur.Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır." ve 25'nci maddesinde  "Denetim komisyonu toplantılarına, belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilenlere (1.000); kamu personeli dışındaki diğer uzman kişilere büyükşehir belediyelerinde (3.000), diğer belediyelerde (2.000) gösterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, belediye meclisince belirlenecek miktarda günlük ödeme yapılır. Denetim komisyonunun emrinde görevlendirilecek kişi ve gün sayısı belediye meclisince belirlenir. Uzman kişilerde aranacak nitelikler belediye meclisinin çalışmasına dair yönetmelikte düzenlenir. Komisyon belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir. Komisyon, çalışmasını kırkbeş işgünü içinde tamamlar ve buna ilişkin raporunu mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunar" denilmiş olup, söz konusu kanunun 32'nci maddesinde de "Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez. Meclis üyeleri hastalıkları süresince izinli sayılır. Ayrıca mazeretleri durumunda, bir yıl içindeki toplantı süresinin yarısını aşmamak şartıyla istekleri üzerine meclis tarafından izin verilebilir. " hükmüne yer verilmiştir

Bu bağlamda, Bütçe, İmar  ve Denetim Komisyonlarının dışındaki ihtisas komisyonlarının meclis kararı ile İSİMLERİNİN belirlenmesi, BÜTÇE, İMAR ve DENETİM KOMİSYONLARI haricinde kurulan komisyonların üyelerine en çok 5 gün üzerinden ödemede bulunulması gerekir.

...