Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Teknik Hizmetler Sınıfı (Teknisyen) olan Personelin Sınavsız Genel İdari Hizmetler Sınıfı (VHKİ) unvanına atanabilir mi ?

3,775 gösterim
26 Nisan 2018 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Münür ÇANACIK sordu

  24.04.2018

HAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi : (a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
        (b) Mahalli İdareler Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

 

       İlgi (a) kanun 71.inci maddesinin ikinci paragrafında  “Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.” Hükmü amir kılınmış, ilgi (b) yönetmeliğin 19.maddesinin b fıkrasında Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. Mahalli idarelerde ve diğer kamu/kurum ve kuruluşlarında, daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.” olduğu belirtilmiştir.

    Bu bağlamda; Han Belediye Başkanlığı Zabıta Amirliğinde ( Teknik Hizmetler Sınıfı) Teknisyen unvanı ile görev yapıyorum. Daha önce Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrinde astsubay olarak görev yaptığımdan dolayı; Yukarıda sayılan yasal dayanaklara istinaden Belediye Başkanlığımızda münhal durumda olan (Genel İdari Hizmetler Sınıfı) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (V.H.K.İ.) kadrosuna atamamın yapılması hususunda; gereğini arz ederim.

Olçay AKDEMİR

Teknisyen

NOT: Hocam personelimizin bu talebinin uygun olup olmadığının değerlendirseniz seviniriz. Teşekkürler İyi Çalışmalar dileriz.

              

1 cevap

26 Nisan 2018 S.YÜCEL cevapladı

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 128'nci maddesinde " Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.  Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." denilmiş olup, 124'ncü maddesinde ise," Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler. Hangi yönetmeliklerin Resmî Gazetede yayımlanacağı kanunda belirtilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda, 657 sayılı DMK'nun 71 ve 76'ncı maddeleri uyarınca, ilgili memur hakkında işlem yapmanız mümkündür.

...