EVLENDİRME YÖNETMELİĞİNİN 'Evlendirme Memurları' başlıklı 7'nci maddesinde " Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık; il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine, il ve ilçe müftülüklerine ve ilgili dış temsilciliklere evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilir.
Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir." denilmiş olup,
' Evlendirme Memurluğu Görev ve Yetkisinin Verilmesinde Usul' başlıklı 8'nci maddesinde de " Nüfus idarelerine evlendirme memurluğu yetki ve görevi verilmesi halinde, il nüfus ve vatandaşlık müdürü, ilçe için ilgili kaymakamlığın da görüşünü alarak evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personeli ismen tespit edip valinin onayına sunar ve ilgili nüfus idaresine bildirir. İl nüfus ve vatandaşlık müdürleri ile ilçe nüfus müdürleri bu halde başkaca bir onaya lüzum kalmaksızın evlenme yapmaya yetkilidirler.
Evlendirme memurluğu yetki ve görevi, tebliği tarihinden itibaren yeni görevliye geçer
.Evlendirme memurluğu görev ve yetkisi belediye başkanınca bizzat kullanılabileceği gibi görevlendireceği üst düzey personel tarafından da kullanılabilir.
İl ve ilçe müftülüklerinde evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personel
Bakanlıkça belirlenir. Bakanlık gerektiğinde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen il valiliğine de devredebilir." hükmüne yer verilmiştir.
1-Bu bağlamda, evlendirme memurluğu görevinin müdürlük yada şeflik kadrolarını asaleten veya vekaleten yürütenlere gördürülmesi gerekir.
2- 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38 ve 42'nci maddeleri doğrultusunda, yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre, yapı ruhsatı ve diğer imar belgelerini düzenleme yetkisi belediye başkanına veya yetki devri yaptığı yöneticiye aittir.