Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Açıktan atama yoluyla atanan Özel Kalem Müdürünün memur kadrosuna geçmesi...

1,694 gösterim
4 Haziran 2018 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Ziya GEÇGEL sordu
Soru 1: Açıktan atama yoluyla atanan Özel Kalem Müdürünün memur kadrosuna geçmesi için Özel Kalem Müdürlüğünde 6 ayını doldurması şart mıdır? Dayanağı nedir?

Soru 2: Özel Kalem Müdürü hangi Memur kadrolarına atanabilir? Burada bir sınır var mıdır?

Soru 3: Özel Kalem Müdürlüğünden Memur kadrosuna ataması yapılan memur, kurum içi atamayla tekrar Özel Kalem Müdürü yapılabilir mi? Bir süre sınırı var mıdır burada?

1 cevap

4 Haziran 2018 S.YÜCEL cevapladı
7 Haziran 2018 S.YÜCEL düzenledi

657 sayılı DMK'nun 59'ncu maddesinin son fıkrasında ".........Birinci fıkrada sayılan memurların  bulundukları bu kadrolar emeklilik aylığının hesabında ve diğer memurluklara naklen atanmalarında herhangi bir sınıf için kazanılmış hak sayılmaz. Bu görevlerde bulunan memurların emeklilik kıdemleri yürümekte devam eder. " denilmiş olup, 'İstisnai memurluklara atanmada aranacak şartlar' başlıklı 60'ncı maddesinde "  İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir. Kuruluş kanunlarındaki özel hükümler saklıdır. Ancak, Devlet sanatçılarında aranacak nitelikler bir yönetmelikle belirtilir. Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine atanabilmek için ise, bir yabancı dili çok iyi bilmek ve özel yönetmeliğinde belirtilecek diğer nitelikleri taşımak şarttır.", ' İstisnai memurluklara atananlara bu Kanunun uygulanacak hükümleri' başlıklı 61'ncı maddesinde ":  60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır. Ancak istisnai bir memuriyet kadrosuna atananlar, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında bu kanunun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine dair hükümleri uygulanır. Şu kadar ki, Başbakanlık ve Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerine, valiliklere, büyükelçiliklere, elçiliklere, daimi temsilciliklere atananların, atandıkları derecelerde geçirdikleri süreler, kazanılmış hak sayılmamak şartiyle, kademe ilerlemesinde (üst dereceye atanmaları halinde 161 inci maddenin A bendi uyarınca) değerlendirilir." ve 'İstisnai memurluklardan ayrılanların durumu' başlıklı 163'ncü maddesinde de "İstisnai memuriyetlere: a) Bu Kanuna tabi kurumlardan atanmış olanlar, ayrıldıkları sınıfa dönmek istedikleri takdirde, istisnai memuriyetlerde geçirmiş oldukları süre, bu Kanunda derece terfii için belirtilen esaslara göre girebilecekleri yeni derecenin tayininde normal derece terfii sürelerine karşılık sayılır. Bu gibilerin, derece terfii süresine karşılık sayılan süreden geri kalan kısmı kademe terfiinde dikkate alınır. Bu gibiler, aynı şartlardan faydalanarak, 71 inci madde hükümlerine uyulmak kaydiyle, başka bir sınıfa da girebilirler. b) Bu Kanuna tabi olmıyan kurumlardan atananlar, bu Kanuna tabi kurumlarda bir göreve atanmayı istedikleri takdirde, istisnai memuriyette geçirilen süre (a) fıkrasındaki esaslara göre ve girilecek derecenin sınav veya seçmesini başarmak kaydiyle, derece ve kademe ilerlemesine sayılır. Bu gibiler için adaylık hükümleri uygulanmaz." hükümlerine yer verilmiştir.

Bu bağlamda:  sorunuzun cevabını, 657 sayılı DMK'nun 163'ncü ve 76'ncı maddeleri kapsamında değerlendirmeniz gerekir.

...