Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

3194 SAYILI İMAR KANUNU 18. MADDESİNİN DOP KESİNTİSİ ORANI HK.

951 gösterim
6 Haziran 2018 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Ali KENANOĞLU sordu
Bazı Büyükşehir Belediyeleri yapılan Arsa ve Arazi Düzenlemelerinde DOP(Düzenleme ortaklık payı) Oranının üst yasal sınırı olan %40 üzerinden kesilmesi gerektiğini aksi halde dosyayı onaylamayacaklarını belirtmektedir. Burada savunulan düşünce ise önceki düzenlemelerde düşük oranda DOP kesildiği ve yeni yapılacak sosyal donatı alanlarına yer bulunamadığı şeklindedir.

     Bizim Kanun Maddesinden anladığımız;  Sosyal donatı alanlarının ihtiyacı olan alanların tesis edilmesi için, düzenlemeye giren kadastro parsellerinden %40'a kadar yapılacak kesintilerle sağlanması gerektiğidir. Burada oran %0 ile %40 arasında ihtiyaca binaen herşey olabilir.

      Ama denilen şekilde yapmak suretiyle tüm düzenlemelerde %40 kesinti yapılınca örneğin Sosyal donatı alanlarının ihtiyacı %27 ise geriye kalan %13'lük pay ile misal Maliye hazinesi adına konut alanı oluşturulmak zorunda kalınıyor.

Sorum şu şekilde;

1.) Kanunun bize tanıdığı üst yasal sınır olan %40'lık DOP kesintisinin her uygulamada aynı oranda yani %40 olarak kesilmesi yasal olarak doğrumudur.

2.) %40 DOP kesintisi yapmak suretiyle Sosyal donatı alanlarının ihtiyacı olan alanı karşıladıktan sonra geriye kalan alan ile düzenleme sahasının içinde konut alanı oluşturulabilir mi? Oluşturulması neticesinde uygulamanın kanunen hükmü ne olur?

Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

1 cevap

7 Haziran 2018 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18'nci maddesinde "İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır. 

Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında "düzenleme ortaklık payı" olarak düşülebilir. Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde kırkını geçemez.  Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz. ....

 Düzenleme ortaklık paylarının toplamı, yukarıdaki fıkrada sözü geçen umumi hizmetler için, yeniden ayrılması gereken yerlerin alanları toplamından az olduğu takdirde, eksik kalan miktar belediye veya valilikçe kamulaştırma yolu ile tamamlanır. ..." denildiğinden; bu bağlamda; %40 lık oran en üst sınır olup, belediyeye konut alanı yada  arsa kazandırmak amacıyla  düzenleme yapılamaz ve bu amaçla düzenleme ortaklık  payı  oranı artırılamaz.

...