Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

yapı kayıt belgesi tapu veya iskan belgesi yerine gecermi? yapı kayıt belgesine istinaden vatandaşa iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilebilinir mi ?

3,318 gösterim
18 Temmuz 2018 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Halim sordu
iyi çalışmalar hocam, daha önceden tapusu ve iskan belgesi olmayan fakat vatandaş tarafından işgal edilip kaçak yapı yapılarak bakkal olarak iştilen bir işyerine, vatandaş imar barışından faydalararak yapı kayıt belgesi almıştır. yapı kayıt belgesi tapu veya iskan belgesi yerine gecermi? yapı kayıt belgesine istinaden vatandaşa iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilebilinir mi ?

1 cevap

18 Temmuz 2018 S.YÜCEL cevapladı

5237 sayılı TCK'nun 'İmar kirliliğine neden olma' başlıklı 184'ncü maddesi hükmü " (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 (2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

 (3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

 (5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. 

(6) (Ek: 29/6/2005 – 5377/21 md.) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.  " şeklinde olup,

 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin  5'nci maddesinde de- "İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır: a) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması, b) 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması, Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması, c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması, .." şarttır, hükmüne yer verilmiş olup, sorunuzun cevabını yukarıda belirtilen kanun ve yönetmelik maddesi kapsamında değerlendirmeniz gerekir.

...