Sayın hocam vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim Benim sorum Daimi işçi kadrolarıyla ilgilidir.

1 Ağustos 2018 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde YILMAZ ÜZDEN sordu
Belediyemiz norm kadro cetveline göre 56 adet daimi işçi kadromuz mevcuttur. Ve bu kadroların hepsi doludur. Benim sorum, İş kur il müdürlüğünden gelen yazı gereği Çalıştırdığımız işçilerin %4'ü oranında Engelli işçi çalıştırmamız gerektiği bildirilmektedir. Bizim belediyemiz bünyesinde 1 adet engelli işçi çalışmaktadır ve 1 adet engelli işçi daha çalıştırmamız gerekmektedir. Boş kadromuz bulunmadığından 1 adet engelli işçiyi kadrolu olarak alıp çalıştırabilir miyiz? Eğer alamaz isek iş kur her ay çalıştırmadığımız engelli işçi için ceza keseceğini bildirmektedir. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? Cevabınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

2 Ağustos 2018 S.YÜCEL cevapladı
2 Ağustos 2018 S.YÜCEL düzenledi

Norm Kadro Yönetmeliğinin 13'ncü maddesinde "

1) Sürekli işçi kadrolarının norm kadro standardı, Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro Standartları Cetvelinin ilgili bölümünde gösterilmiştir. Belediyeler ile bağlı kuruluşları ve mahalli idare birlikleri kendi alt grupları için tespit edilen sayıyı aşamaz.

(2) Sürekli işçi kadrolarını, Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütüklerinden (II) Sayılı Belediye ve Belediye Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri İşçi Kadro Kütüğünde belirtilen unvanlardan olmak şartıyla başka unvanlı işçi kadroları ile değiştirmeye ve boş sürekli işçi kadrolarını iptal etmeye meclis yetkilidir. Bu değişikliklerde Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (VI) sayılı cetvel kullanılacaktır. Ancak, dolu kadrolarda personelin mali ve hukuki haklarında kayba neden olacak unvan değişikliği yapılamaz." denilmiş olup,

4857 sayılı İş Kanunu'nun 'Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu(' başlıklı 30'ncu maddesinde "İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken engelli hâle gelenlere öncelik tanınır........

Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.

( Bu maddeye aykırılık hallerinde 101 inci madde uyarınca tahsil edilecek cezalar, engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işini kurmaları, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi projelerde kullanılır. .." ve, söz konusu kanunun 101'nci maddesinde de " Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz" hükümlerine yer verilmiştir.

Bu bağlamda,  yukarıda belirtilen kanun ve yönetmelik  maddeleri kapsamında, mevcut ve fiilen dolu olan 56 adet kadrodan emeklilik, istifa veya herhangi bir  nedenle boşalma olması durumunda 1 adet daha engelli işçi istihdam edeceğinizi İŞ-KUR'a bildirmeniz yeterlidir.