Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

kent estetiği Komisyonunda görevli memur personele ödenecek huzur hakkı

204 gösterim
10 Ağustos 2018 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Ahmet ESEN sordu
Hocam kolay gelsin vereceğiniz cevabınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim. Sorum şu: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 03.07.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine görü Mimari Estetik Komisyonu kurulmuştur. Komisyonda görev alacak 657 sayılı kanuna tabi memurlara 31.12.2012 tarihli Maliye Bakanlığının Devlet memurları Kanunu Genel Tebliği (seri no 162) ye göre komisyon üyelerine ne kadar üçret ödemesi yapılması gerekmektedir. Belediye meclisimizce Kent Estetik komisyonu üyelerine ve görevlendirilen raportörlere, toplantı başına olmak üzere, 5393 Sayılı Belediye Kananunun 32. maddesinde belirtilen formüle göre belirlenen miktarda huzur hakkı ödenmesi yönünde yönetmeliğe madde eklenmiştir. bu uygun mudur.

1 cevap

11 Ağustos 2018 S.YÜCEL cevapladı

"5393 Sayılı Belediye Kanununun 32. maddesinde belirtilen formüle göre belirlenen miktarda huzur hakkı ödenmesi yönünde yönetmeliğe madde eklenmiştir." yolundaki hükmün hangi Yönetmeliğe eklendiği,, sorunuzdan anlaşılamamakla birlikte;

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 24'ncü maddesinde "Belediye meclisi, üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulacağı aynı meclis kararında belirtilir.

İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması zorunludur. Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır. Mahalle muhtarları ve ildeki kamu kuruluşlarının amirleri ile ildeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, sendikalar ve gündemdeki konularla ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oy hakkı olmaksızın kendi görev ve faaliyet alanlarına giren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonu toplantılarına katılabilir ve görüş bildirebilir. Komisyon çalışmalarında uzman kişilerden yararlanılabilir. Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere meclis tarafından maliyetlerini aşmamak üzere belirlenecek bedel karşılığında verilir. " denilmiş olup,

Kanun'un 'Huzur ve izin hakkı' başlıklı 32'nci maddesinde de "  Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez. Meclis üyeleri hastalıkları süresince izinli sayılır. Ayrıca mazeretleri durumunda, bir yıl içindeki toplantı süresinin yarısını aşmamak şartıyla istekleri üzerine meclis tarafından izin verilebilir." hükmüne yer verilmiştir.

...