Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

HOCAM İYİ GÜNLER BENİM SORUM ÇAY BAHÇESİ UMUMA AÇIK İSTİRAHAT VE EĞLENCE YERİMİDİR.

2,155 gösterim
10 Eylül 2018 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde CENGİZ SARI sordu
1-Hocam çay ocağı ruhsatı alan kişi cay ocağının arka tarafında bulunan (iş yerine dahil ) bahçede projeksiyon cihazıyla dijitürk ticari üyelik satın alarak gelen müşterilerine Türkiye futbol liği maçları,ziraat Türkiye kupası,avrupa şampiyonlar liği maçları ve Türkiye milli takımınında bulunduğu maçları izlettirebilirmi.

2-Çay bahçesi ruhsatı alırken kolluk kuvvetinin görüşüne gerek var mıdır.çay bahçesi umuma açık istirahat ve eğlence yerimidir.100 metre mesafe şartı bulunmaktamıdır.ayrıca çay bahçesinde projeksiyon cihazıyla dijitürk ticari üyelik satın alarak gelen müşterilerine Türkiye futbol liği maçları,ziraat Türkiye kupası,avrupa şampiyonlar liği maçları ve Türkiye milli takımınında bulunduğu maçları izlettirebilirmi.Teşekkürler hocam.

1 cevap

11 Eylül 2018 S.YÜCEL cevapladı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32'nci maddesinde " Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Örnek-1’de yer alan başvuru ve beyan formu ile yetkili idareye başvurur. Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin açılması ve faaliyette bulunmasına belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında il özel idaresi tarafından izin verilir. İl özel idaresi ve belediyeler, umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatını vermeden önce kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Yetkili kolluk kuvveti, açılacak yerin genel güvenlik ve asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir. Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması hususundaki başvurular yetkili idareler tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır. Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz.

Turizmin yoğun olduğu yörelerdeki okulların tatil olduğu dönemlerde yukarıda belirtilen işyerleri ile okullar arasında yüz metre şartı aranmaz. Sabit veya seyyar olarak kullanılan kara, deniz, hava ve her çeşit taşıma araçlarının umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak kullanılmasının istenmesi halinde, deniz araçları için bağlı olduğu veya bulunduğu liman başkanlığının, diğerleri için ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınır. İzin almadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re’sen kapatılır. Kollukça, izin almadan açıldığı tespit edilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri düzenlenecek bir tutanakla kapatılmak üzere yetkili idareye bildirilir. Yetkili idare yapılan bildirim üzerine izin almadan açılan yeri kapatarak en geç üç gün içinde kolluğa bilgi verir. " denilmiş olup, söz konusu Yönetmeliğin 7'nci maddesinde de " Yetkili idareler tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının örnekleri aylık olarak sigorta il müdürlüğüne ve ilgili ise ticaret siciline veya esnaf siciline gönderilir.  Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği en geç yedi gün içinde yetkili idare tarafından kolluğa gönderilir. " hükmüne yer verilmiştir.

Çay Bahçeleri Sihhi Müessese sayılır ve Yönetmeliğe göre de, ruhsatlandırılırken aşağıda belirtilen şartlar aranır.

E- KAHVEHANE, KIR KAHVESİ, OYUN SALONU, İNTERNET SALONU, ÇAY BAHÇESİ, ÇAY OCAĞI VE BENZERİ İŞYERLERİ Kahvehane, kır kahvesi, oyun salonu, internet salonu, çay bahçesi ve çay ocağı ve benzeri işyerlerinde ortak hükümlere ilave olarak, sınıflarına ve türlerine göre aşağıdaki şartlar aranır: a) Birinci sınıf kahvehaneler, çay bahçesi, kır kahvesi, 1- Sandalye ve masalar iyi cins malzemeden yapılmış olacaktır. 2- İkisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazete bulunacaktır. 3- En az 100 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacaktır. 4- Masalar arasında, müşteri ve servis yapanların rahat geçebileceği kadar boşluk bırakılacaktır. 5- Girişte yeterli büyüklükte bir antre ve bankolu vestiyer bulunacaktır. Giriş ve salon dahil bütün duvarları yağlı boya veya benzeri maddeler ile boyanmış veya kaplanmış olacaktır. 6- Isıtma, soğutma ve havalandırma kalorifer veya klima ile yapılacaktır. 7- Giriş ve salonun zemini ahşap parke, seramik ve mermer gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir sert malzeme ile kaplanacaktır. 8- Bay ve bayanlara ait sıcak suyu akan aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu, kurutma makineli veya peçeteli yeteri kadar tuvalet bulunacaktır. 9- Ocağın bulunduğu yer duvar veya cam ile salondan ayrı olacak, dışarıya açılan pencere ve kapılarında sineklik telleri bulunacaktır. 10- Garsonlar ve çalışanlar, işyeri tarafından belirlenen özel kıyafeti giyecektir. 

...