Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

MRB HOCAM 12 HİSSELİ BİR PARSELİN TÜM HİSSEDARLAR PARSELİ İFRAZ ETMEK İSTERSE VE BU HİSSEDARLARDAN BİRİ İFRAZA KARŞI CIKARSA NE OLUR?

1,067 gösterim
4 Ağustos 2016 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde sedat sordu
PARSELİN İFRAZ OLABİLMESİ İÇİN TÜM HİSSEDARLARIN MI ONAYI LAZIM YOKSA COĞUNLUK İFRAZA ONAY VERİRSE PARSEL İFRAZ OLUR MU

1 cevap

4 Ağustos 2016 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu''nun 'İfraz ve tevhid:' başlıklı 15'nci maddesinde " İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmez. İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin bu planlara uygun olması şarttır. İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların, asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit edilir. İmar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmez." ve 

'Tescil ve şüyuun izalesi' başlıklı 16'ncı maddesinde ise " Belediye ve mücavir alan hudutları içindeki gayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanır. Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilir. Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorundadır. Bu Kanun hükümlerine göre şüyulandırılan gayrimenkullerin sahipleri ilgili idarenin tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde aralarında anlaşamadıkları veya şüyuun izalesi için, mahkemeye müracaat edilmediği takdirde ilgili idare hissedarmış gibi, şüyuun izalesi davası açabilir. Tarafların rızası veya mahkeme kararı ile şüyuun izalesi ve arazi taksimi de yukarıdaki hükümlere tabidir." hükümlerine yer verilmiş olup, bu bağlamda, bütün hissedarların rızası, mümkün olmadığı takdirde mahkeme kararı gerekir.

...