BELEDİYE ARSASININ VATANDAŞ ARSASI İLE TRAMPASI YAPILMASI

5 Ekim 2018 9- Diğer kategorisinde KADİR ÖZKAN sordu
BELEDİYE TAŞINMAZLARININ VATANDAŞ İLE TRAMPASI YAPILIRKEN KAMULAŞTIRMA UYGULAMASI DEĞİLDE, 5393 S.Y. NIN 18(e) VE 34 (g) MADDESİNE GÖRE KIYMET TAKDİR KOM. OLUŞTURULARAK VE PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILARAK TRAMPA YAPMAK UYGUN MUDUR. YOKSA SADECE KAMULAŞTIRMA MEVZUATI İLE Mİ YAPMAK GEREKİR?

7 Ekim 2018 S.YÜCEL cevapladı

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 'Trampa yolu ile kamulaştırma' başlıklı 26'ncı maddesinde " Mal sahibinin kabul etmesi halinde kamulaştırma bedeli yerine, idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan taşınmaz mallarından, bu bedeli kısmen veya tamamen karşılayacak miktarı verilebilir. Kamulaştırma bedeli yerine verilecek taşınmaz malın değeri, idarenin ihale komisyonunca yoksa bu amaçla kuracağı bir komisyonca tespit edilir. Taşınmaz mal bedelleri arasındaki fark taraflarca nakit olarak karşılanır. Ancak idarenin vereceği taşınmaz malın değeri, kamulaştırma bedelinin yüzde yüzyirmisini aşamaz.  " hükmüne yer verilmiş olup, yine, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun  17'nci maddesinde de " Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imar planlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikameti değiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşu gayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse, şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder. Bunlardan müstakil inşaata elverişli olanları, kamu yararı için, belediye veya valilikçe yeri alınan şahısların muvafakatları halinde istihkaklarına karşılık olarak bedel takdiri ve icabında denklik temini suretiyle değiştirmeye belediye ve valilik yetkilidir. Ayrıca belediye veya valilikler ile şüyulu olan müstakil inşaat yapmaya müsait bulunan imar parsellerinde, belediye veya valilikler, hisselerini parselin diğer hissedarlarına bedel takdiri suretiyle satmaya, ilgililer satın almaktan imtina ederse, şüyuun izalesi suretiyle sattırmaya yetkilidir. Bu maddeye göre bedel takdirleri ve bu bedellere itiraz şekilleri 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yapılır" denilmiştir.

Kamulaştırma işlemi yapacak iseniz yukarıdaki Kanun maddelerini dikkate almanız gerekir.