Sayın hocan sorum detaylı olup cevabınız için teşekkür ederim.

10 Ekim 2018 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde adem akbağ sordu
Hocam İlçemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir işyerine beş defa 2559 polis vazife ve selahiyet kanunun ilgili maddeleri uyarınca belediyemiz encümeni tarafından beş defa cezai işlem katlanarak uygulanmıştır.Altıncısında ise Mülki Amirin takdiri ile kapatma verilmiştir.

Yine bu işyerine Polis tarafından tutanak tutularak cezai işlem uygulanması istenmektedir.Fakat bu katlanarak verilen beş ceza ve ardından kapatma cezası verilmiş olması hasebiyle, verilecek olan cezai işlem kapatma verildiği için verilecek olan cezai işlem tekrar tabandan başlaması mı gerekiyor?Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

11 Ekim 2018 S.YÜCEL cevapladı

1608 sayılı Kanun'un 1'nci maddesinde "" Belediye meclis ve encümenlerinin kendilerine kanun, nizam ve talimatnamelerin verdiği vazife ve salahiyet dairesinde ittihaz ettikleri kararlara muhalif hareket edenlerle belediye kanun ve nizam ve talimatnamelerinin men veya emrettiği fiilleri işleyenlere veya yapmayanlara belediye encümenince Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmüne göre idarî para cezası ve yasaklanan faaliyetin menine karar verilir. Bu kararda ilgili kişiye bir süre de verilebilir. Belediye encümeni kararında belli bir fiilin muayyen bir süre zarfında yapılmasını da emredebilir. Emredilen fiilin ilgili kişi tarafından yapılmaması hâlinde, masrafları yüzde yirmi zammı ile birlikte tahsil edilmek üzere belediye tarafından yerine getirilir. Bu madde hükümleri ilgili kanunda ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde uygulanır" denilmiş olup, bu bağlamda, söz konusu işyerinin, işlediği suç aynı ise, İşyeri Açılış Ruhsatının iptal edilmesi ve faaliyetine son verilmesi  gerekir. Suç konusu farklı ise, 2559 sayılı Kanunun  6'ncı maddesinde belirtilen "    Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden;

a) Faaliyetten geçici olarak men edildiği halde süresinden önce açılan,

b) Açık ve kapalı bulunacağı saatlere uymayan,

c) Bu Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadığı tespit edilen,

d) Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen,

İş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası ile birmilyar Türk Lirası arasında idarî para cezası verilir.

Bu maddede öngörülen idarî para cezaları, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında il daimi encümeni tarafından verilir. Verilen idarî para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İdarî para cezaları 6183 sayılı Âmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde, en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır." yolundaki, hükmün uygulanması gerekir. " yolundaki, hükmün uygulamasına gidilir.