ticari taksi durakları hakkında 15 p ve f maaddeleri yetkisi

5 Kasım 2018 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde uzmankaptan sordu

5393 sayılı belediye kanunu madde 15  f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek ve  p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.)) denmekte olup bu maddelerin uygulanması konusunda belediye meclisi veya encümeni yetkisi olduğuna dir herhangibir açıklama olmadığından herhangibi kara almadan uygulanabilirmi karar alınması gerekiyorsa meclis veya encümen neye göre karar alcak. tşk.ler

6 Kasım 2018 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun   15'nci maddesinin  ( f) bendinde " Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek " ve  (p) bendinde de " Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek." belediyelere yetki ve imtiyaz olarak verilmiş olup,

Bu bağlamda söz konusu kanunun 18'nci maddesine göre, ücret ve sayı tespitine ilişkin iş ve işlemler belediye meclislerinin kararına, 34'ncü maddesine göre de; 2886 sayılı Kanun kapsamına giren iş ve işlemlerin ise, belediye encümeni kararına dayalı olması gerekir.