Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Hocam imar ve şehircilik müdürlüğünde inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım birimde gerçekleştirme görevlisiyim aynı zamanda kontrol teşkilatında yer alabilirmiyim.Cevabınız için şimdiden tşk ler.

830 gösterim
5 Aralık 2018 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde erhan12 sordu
Hocam imar ve şehircilik müdürlüğünde inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım birimde gerçekleştirme görevlisiyim aynı zamanda kontrol teşkilatında yer alabilirmiyim.Cevabınız için şimdiden tşk ler.

1 cevap

5 Aralık 2018 S.YÜCEL cevapladı
5 Aralık 2018 S.YÜCEL düzenledi

5018 sayılı KMYKK'nun 'Giderin gerçekleştirilmesi ' başlıklı 33'ncü maddesinde "Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir.  Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır. Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler. Elektronik ortamda oluşturulan ortak bir veri tabanından yararlanmak suretiyle yapılacak harcamalarda, veri giriş işlemleri gerçekleştirme görevi sayılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usûller Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir.(Gerçekleştirme görevlileri, bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar. Kamu borç yönetimine ilişkin olanlar da dahil giderin çeşidine göre aranacak gerçekleştirme belgelerinin şekil ve türleri merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri için Hazine ve Maliye Bakanlığınca, mahallî idareler için İçişleri Bakanlığınca, sosyal güvenlik kurumları için de bağlı veya ilgili oldukları bakanlıklar tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir." denilmiş olup, HİZMET ALIMLARI MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ'NİN  'Muayene ve kabul komisyonlarının kuruluşu' başlıklı 5'nci maddesinde de "Muayene ve kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç (3) kişiden oluşturulur. İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilir.Bu komisyonlarda görevlendirilecek olanların tamamının işin uzmanı olması zorunludur. Ancak, ilgili idarede yeterli sayıda veya işin özelliğine uygun nitelikte uzman personel bulunmaması durumunda, 4734 sayılı Kanuna tabi idarelerden uzman personel görevlendirilebilir.İşin denetiminde bulunan kontrol teşkilatı üyeleri, muayene ve kabul komisyonlarında üye olarak görev alamaz. Ancak, kontrol teşkilatı üyelerinin muayene ve kabul komisyonu ile birlikte işyerinde, işyeri öngörülmeyen işlerde ise sözleşmesinde işin kabulü için belirlenen yerde hazır bulunması zorunludur." hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda, bir işin denetiminde görev alanlar, aynı zamanda Gerekleştirme Görevlisi olamazlar.

...