İyi günler.Belediyemizde gıda teknikeri olarak görev yapmaktayım.Ancak göreve başladığım tarihten itibaren zabıta müdürlüğünde fiilen,üniformalı olarak çalışmaktayım.Maktu mesai alabilir miyim ?

18 Aralık 2018 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde misafir sordu
İyi günler.Belediyemizde gıda teknikeri olarak görev yapmaktayım.Ancak göreve başladığım tarihten  itibaren zabıta müdürlüğünde fiilen,üniformalı olarak çalışmaktayım.Maktu mesai alabilir miyim ?

18 Aralık 2018 S.YÜCEL cevapladı
18 Aralık 2018 S.YÜCEL düzenledi

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 51'nci maddesinde "Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular. Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır. Belediye zabıta teşkilâtının çalışma usûl ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkarılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir. Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir "" denilmiş olup,

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ekli (K) Cetelini (B) Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti: Bölümünde de;

1- Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç),belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.

Ancak, bunlara ödenecek aylık fazla çalışma ücreti en son yapılan resmi nüfus sayımına göre belediye nüfusu; - 10.000’e kadar olanlar için 263 Türk Lirasını, -

10.001’den 50.000’e kadar olanlar için 282 Türk Lirasını,

- 50.001’den 100.000’e kadar olanlar için 312 Türk Lirasını, -

100.001’den 250.000’e kadar olanlar için 352 Türk Lirasını,

- 250.001’den 1.000.000’e kadar olanlar için 420 Türk Lirasını, - 1.000.001’den fazla olanlar için 487 Türk Lirasını,

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri dışındaki diğer büyükşehirlerin belediye sınırları içerisindekiler için 487 Türk Lirasını,

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehirler belediye sınırları içerisindekiler için 648 Türk Lirasını, geçemez.

2- Aylık maktu fazla çalışma ücreti alanlara, her ne ad altında olursa olsun ayrıca fazla çalışmaya yönelik olarak başkaca bir ödeme yapılmaz.

3- Yukarıdaki hükümlere göre ödenecek aylık maktu fazla çalışma ücretleri;

a) Görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı yaralanma ve sakatlanma hallerinde tedavi süresince,

b) Bir yılda toplamı 30 günü geçmeyen hastalık izni sürelerinde,

c) İtfaiye hizmetlerinde çalışan personel için görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı hastalanma hallerinde tedavi süresince,

ç) Yurt içinde yapılacak hizmet içi eğitime katılma ve geçici görevli olarak bulunma durumlarında, ödenmeye devam olunur. Diğer hallerde ise, fiilen çalışıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ödenir." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca,  Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 41'nci maddesinde de  " (1) Zorunlu hallerde, belediye memurlarından ihtiyacı karşılayacak sayıda personel zabıta biriminin sadece büro hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilebilir. (2) Geçici görev süresi bir yıl içinde altı ayı geçemez." hükmüne yer verilmiştir

Bu bağlamda;

1- Fazla Çalışma Ücreti  ödenmesi Kanun hükmü gereğidir. (5393/51)

2-Fazla Çalışma Ücreti  ödenmesi miktarının üst sınırı (K) Cetvelinde belirtilmiştir.

3- (K) Cetvelinde; 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir. Denilmiştir.

4- ZABITA KADROSUNDA OLMANIZ GEREKİR

AYRICA;

BU  PLATFORMDA: (İL, İLÇE VE BELDE ADLARI, SORU SORAN KİŞİLERİN GÖREV VE UNVANLARI BELİRTİLMEYEN ) SORULARA CEVAP VERİLMEMEKTE OLUP, SORU CEVAPLAMADA DA MİHDER DERGİSİ ABONELERİNE   ÖNCELİK TANINMAKTADIR. (ABONELİK İÇİN (0312  425 00 55) NUMARALI TELEFONDAN BİLGİ ALINIZ). MİHDER