Giderini de, kat maliklerinden tahsil etmeniz gerekir demişsiniz.yapı denetim kanunu madde 3 göre aşağıdaki ibare yer almaktadır.

8 Ocak 2019 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde mkutum sordu

(Giderini de, kat maliklerinden tahsil etmeniz gerekir) demişsiniz ama yapı denetim kanununda

Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı on beş yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise iki yıldır. ibaresi yer almaktadır bu ibareye rağmende yapı sahiplerinden mi para tahsil edilmelimidir?

8 Ocak 2019 S.YÜCEL cevapladı
8 Ocak 2019 S.YÜCEL düzenledi

İlk sorunuzda "İlçemiz sınırları dahilinde bulunan bir istinat duvarı tehlike arzettiği için belediyemiz tarafından yıktırıldı. İstinat duvarı aynı zamanda yolu taşıdığı için acilen yapılması gerekmektedir. Müteahhit firma ile yapılan görüşme ve yazışmalarda yıkılan duvarı yapmayacağını belediyeye iletmiştir. Size sorum bu duvarı belediye olarak biz mi yapacağız yada ne gibi bir işlem yapmamız gerekiyor .? şeklinde beyanda bulunduğunuzdan;

3194 sayılı İmar Kanununun 'Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar' başlıklı 39'ncu maddesinde belirtilen " Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir" yoludaki hüküm uyarınca işlem yapmanız gerekir.