İmar Planında Ayrık Nizam olarak ayrılan Taşınmaza Bitişik olarak Yapı Ruhsatı Verilmesinde Taşınmaz Malikinin Muvafakatı

3,747 gösterim
18 Ocak 2019 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Abdil ULAŞ sordu
Sayın Hocam Kolay Gelsin;

Belediyemiz mer'i imar planında ayrık nizam olarak ayrılmış olan bir imar adası içerisinde kalan ve yapı nizamı ayrık nizam olan bir taşınmaz üzerine taşınmaz maliki tarafından komşu parsel maliklerinden bitişik nizam olarak proje tanzim ettirebileceği, yapı ruhsatı alabileceği ve bina yapabileceğine dair ilgili noterlikten alınacak muvafakatname ile idaremizden yapı ruhsatı talep edilmektedir. İmar mevzuatında bu durumla ilgili açıkca bir düzenleme veya uygulama bulunmamaktadır. Ruhsat vermeye yetkili idare olarak böyle bir yapı ruhsatı başvuru ve taleplerinde nasıl bir yol izleyebiliriz. Talep edildiği gibi alınacak muvafakatname doğrultusunda ayrık nizam olan bir yerde bitişik nizam olarak ruhsat verilebilirmi? Hukuken veya mevzuat açısından uygun ve doğru mudur?  Verilip verilmeyeceğine ilişkin herhangi bir yasal dayanak bulunmakta mıdır? İdare olarak nasıl bir gerekçe ve yasa bağlı olarak ruhsat başvurusunu reddebiliriz veya kabul edebiliriz? Teşekkür eder saygılar sunarım.

18 Ocak 2019 S.YÜCEL cevapladı
18 Ocak 2019 S.YÜCEL düzenledi

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 20'nci maddesinde "Yapı: a) Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde, b) Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir" denilmiş olup,Kanunun 22'nci maddesinde de Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir." hükmüne yer verilmiştir.

Yapı nizamı, uygulama imar planı ile belirlenen ayrık nizam, blok nizam ve bitişik nizamdan biridir.

İmar planında belirlenmeyen hallerde ayrık nizam uygulanır.

Ancak, verilecek ruhsat imar bütünlüğünü, yapılaşma nizamını ve şehir estetiğini bozmayacak ise emsal teşkil etmemek kaydıyla;Arsa (tapu) sahiplerinin geçerli izinleri  var ise, İmar Kanunu'nun yukarıda belirtilen maddeleri ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda, TAKS ve KAKS değerleri  de dikkate alınarak,  İmar Planınıza ve  Plan Notlarına göre ruhsatlandırmanızda bir sakınca bulunmadığı, görüşündeyiz.