Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Ruhsatın süresi dolduğunda yenilenmesi sırasında harç alınmaması

718 gösterim
4 Şubat 2019 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde toprak_karaman sordu
5 Şubat 2019 toprak_karaman düzenledi

Ruhsatın süresi dolmuş ise Yeniden ruhsat alınmasında hem fikiriz. Ancak yeniden ruhsat demek ruhsatı aktif hale getirmek için ilk ruhsat koşullarına göre tekrar ruhsat alınması demektir. Planlı alanlar imar yönetmeliğinin 54. Maddesindede ilk ruhsat koşullarına göre yeniden (yeni değil) ruhsat alınması gerektiği yazıyor. Yeni sıfırdan ruhsat alınması değil. Ayrıca ruhsatı hükümsüz hale gelmesinden dolayı yeniden ruhsat alınmasında tekrardan harç alınacağı ile ilgili 29. Maddede bir hüküm yok. Aksine Yeniden ruhsat alınması gerekir ibaresinden sonra yenilemede ayrıca harç alınmayacağı ancak brüt alanlarda artış olması halinde farkının alınacağı yazıyor. İmar kanunun 21. Maddesinde de bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa veya nitelik değişmiyorsa harca tabi olmayacağı yazıyor.  Gelir idaresi başkanlığının görüşü de aynı yönde. 29. Madde de böyle bir hüküm yokken, daha önceden harcı ödenmiş ama süresi dolduğundan hükümsüz hale gelip ruhsatı aktif hale getirmek için ilk ruhsat koşullarına göre  tekrardan yeniden ruhsatlarda harç alınması kanaatine nasıl vardınız.

Ayrıca belediye gelirleri kanunun inşaat harcından istisnalar kısmında ; ''j) Bina inşaat harcı ödemek veya istisnadan yararlanmak suretiyle inşaat ruhsatı alınmış olup da İmar Kanununun 10 uncu maddesi gereğince, ruhsatları yenilenen binalar.''  'ın harçtan muaf olduğu yazıyor. Belediye gelirleri kanunun atıfta bulunduğu ve belediye gelirleri kanunun yayınlandığı yılda (1981) yürürlükte olan 6785 sayılı imar kanunun 10. maddesinde ''Madde 10 - Yapıya başlama tarihi ruhsatiye tarihinden itibaren bir yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da, her ne sebeple olursa olsun, ruhsat müddeti ile birlikte 4 yıl içinde bitirlmediği takdirde verilen ruhsatiye hükümsüz olup yeniden ruhsat alınması lazımdır.'' hükmüne atıfta bulunuyor. Yani belediye gelirleri kanunu ruhsat hükümsüz hale geldiğinde yeniden ruhsat alınacağında harçlardan istisna olacağını belirtiyor.

1 cevap

5 Şubat 2019 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 'Ruhsat müddeti' başlıklı 29'ncu maddesinde"Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır. Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir. " hükmüne yer verilmiş olup, yeni ruhsat alınması halinde de, yeni ruhsatın veriliş tarihi itibariyle harca tabi tutulması gerekir.Burada esas olan, ruhsatın yenilenmediği (5 yıl içerisinde) için (ilk verilen ruhsatın) hükümsüz sayılması hususudur.

...