Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Mahalli İdareler 2019 Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Başvurusu hakkında

774 gösterim
12 Şubat 2019 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde fuday21 sordu

Van Tuşba Belediyesine 2014 yılında kurumlar arası geçiş yaparak geldim. 3 yıldır belediyede kadrolu şef olarak görev yapmaktayım. Toplam hizmet sürem 18 yıldır. 2003 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldum ve Sanat Tarihçi unvanını aldım. 23 Eylül 2008 SALI Resmî Gazete Sayı : 27006 ile Sanat Tarihi teknik sınıfa dahil edilmiştir. Tuşba Belediye Başkanlığımız münhal bulunan boş kadroları ilan etmiş ve 18.02.2019 tarihine kadar müracaat yapmamızı istemiştir. İlan edilen boş kadrolar arasında "Park ve Bahçeler Müdürlüğü" de bulunmaktadır.

a) Müdür ve şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,

2) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

3) Ekli (1) sayılı listede sayılan ve teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının, kadronun görev alanı ile ilgili eğitim ve öğretimde bulunan en az dört yıllık bölümlerinden veya bu bölümlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak, denilmektedir.

Görev yaptığım Tuşba Belediyesi;  “Park ve Bahçeler Müdürlüğüne” yapacağım başvurumu onaylayacaklarını, sorun çıkarmayacaklarını söylediler.

Bu Hususla;

SORU :

  1. Ben Sanat Tarihçi olarak bu müdürlüğe başvuru yapabilir miyim?
  2. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü başvurumu reddedebilir mi?
  3. İlerde bana herhangi bir sıkıntı çıkabilir mi?
Saygılar iyi çalışmalar.

1 cevap

12 Şubat 2019 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun 'Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme' başlıklı 71'nci maddesinde ": Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda, kuruluş kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır. Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler. Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez." denilmiş olup, Kanunun 'Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi' başlıklı 76'ncı maddesinde de "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber,atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir" hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda; 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38 ve 49'ncu maddeleri kasamında, belediye başkanınız  657 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen maddelerini hakkınızda tatbik edebilir.

...