1 gün önce 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Suluova Belediyesi sordu
İlçemiz Yeni Mahalle Atatürk Bulvarı No:83 adresinde, Makbule TALAŞ ve Mehmet Ali YAZICI isimli şahıslar adına 26/05/2011 tarih ve 8 no’lu Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir. Belediyemiz İmar İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen yapı ruhsatında 223 m2’lik 1 adet fırın dükkanı eklenmiştir. İlçemiz esnaflarından Fatih ESKİ fırın dükkanını bu haliyle satın almış olup; 01/04/2014 tarihinde faaliyete geçirmiş, yapı kullanma izin belgesi olmadığından işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamamıştır. İnşaat sahibi Makbule TALAŞ ve Mehmet Ali YAZICI verilen süre içerisinde inşaatı bitirip yapı kullanma izin belgesi alamadığından 01/06/2016 tarihinde Bina Seviye Tespit Raporu düzenlenmiş ve bu rapora istinaden 20/12/2018 tarihinde yapı kullanma izin belgesini almıştır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği’nin geçiçi madde 3 (eklenmiş madde Resmi Gazete tarihi 26/11/2014 – Resmi Gazete No:29187): Bu maddenin yayımı tarihinden önce yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi özel yapı şekline uygun olarak düzenlenen ve bu haliyle tapu kütüğüne tescil edilen yapılarda açılacak fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.’’ İbaresi eklenmiştir.
Yukarda bahse konu fırın ve ilgili yönetmelik hükümleri değerlendirildiğinde, Fırına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilmeyeceği yönünde görüş verilmesi hususunu;
1 cevap
1 gün önce S.YÜCEL cevapladı
1 gün önce S.YÜCEL düzenledi
1- Fırın ,tapu kütüğüne hangi tarihte tescil edilmiştir?
2- 26/05/2011 tarih ve 8 no’lu Yapı Ruhsatını, 20/12/2018 tarihinde de yapı kullanma izin belgesini verdiğinize göre,( Fırında 01/04/2014 tarihinde faaliyete geçtiğine göre) İşyeri Açılış ve Çalışma Ruhsatını vermeme nedeniniz nedir?
22 saat önce 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Suluova Belediyesi sordu
Selamunaleykum değerli hocam. 2011 tarihinde yapı ruhsatı alan işyerine 2018 tarihli yapı kullanma izin belgesi duzenlenmiştir. tapu kutuğüne şuan itibariyle işlenmediği bildirildi. Fırın ünvanlı işyerinin bulunduğu apartman 5 katlı olduğundan ve 2014 tarihinde yayınlanan geçiçi 3. madde gereği işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilip verilemeyeceği tereddüt içerisinde olmamız nedeniyle yardımcı olmanızı istiyoruz.
1 cevap
20 saat önce S.YÜCEL cevapladı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 'İşyerlerinde aranacak genel şartlar' başlıklı 5'nci maddesinde " İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır: a) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması, b) 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması, Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması, c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması," şarttır denilmiştir.
YÖNETMELİK
Madde :5/m) (Ek: 29/6/2010 – 2010/671 K.; Değişik: 10/11/2014-2014/7002 K.) Ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 m2 ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.),
Geçici Madde 3- (Ek: 10/11/2014-2014/7002 K.) Bu maddenin yayımı tarihinden önce yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi özel yapı şekline uygun olarak düzenlenen ve bu haliyle tapu kütüğüne tescil edilen yapılarda açılacak fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan ancak ayrık nizamda müstakil binada bulunmayan ekmek fırınları devredilemez.