Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İmar Planında Bitişik nizam olan yerlerde Taban alanı Katsayısı (T.A.K.S) ne kadardır?

3,068 gösterim
19 Şubat 2019 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Abdil ULAŞ sordu
İyi Çalışmalar Hocam,

Vatandaşlarımız tarafından idaremize yapılan Belediyemiz 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bitişik nizam olarak ayrılmış olan konut  adalarında kalan taşınmazlar üzerine yapılmak istenilen mesken binası için yapı ruhsatı  talepleri kapsamında %100 kullanım alanını içeren projeler(mimari,statik, mekanik, elektrik) ibraz edilmekte ve % 100 kullanım alanı olarak yapı ruhsatı talep edilmektedir.

Mer'i imar planımızda Taban alanı Kat Sayısı (T.A.K.S) ile ilişkin aksine bir hüküm bulunmamaktadır. 3194 sayılı imar kanunu ve planlı alanlar imar yönetmeliğinde bitişik nizamda TAKS oranı ile ilgili herhangi bir hükme rastlanılmamıştır. Bu durumda imar planında bitişik nizam olan yerlerde TAKS oranı ne kadar kabul edilmeli ve ruhsat verilmelidir.   

Teşekkür eder saygılar sunarım.

1 cevap

19 Şubat 2019 S.YÜCEL cevapladı
19 Şubat 2019 S.YÜCEL düzenledi

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4'ncü maddesinde Bitişik nizam: Bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan ve ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanan yapı nizamını," ve " Ortak alanlar: Mimari projelerde bağımsız bölüme konu olmayan ve kapsamı 634 sayılı Kanunda belirtilen ortak yerleri," ifade eder şekilde tanımlanmış olup,5'nci maddesinde de "   Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, uygulama imar planında açıkça belirlenmemiş ise TAKS %40’ı geçemez. Ancak, çekme mesafeleri ile KAKS verilip TAKS verilmeyen parsellerde, TAKS %60’ı geçmemek şartıyla, çekme mesafelerine göre uygulama yapılır." açıklamasında bulunulmuştur.

  634 sayılı Kanun'un 4'ncü maddesinde de " Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,(1) b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer." hükmüne yer verilmiştir.

İmar durumu ve yapı ruhsatı verilirken, yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümlerini dikkate almanız gerekir. 

...