EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDE ARSA VE ARAZİ GELİR GETİRİYORSA

22 Şubat 2019 9- Diğer kategorisinde SERKAN GÖKSEL sordu
MERHABALAR HOCAM 1319 SAYILI EMLAK VERGİSİ KANUNUNUN 8 MADDESİ HÜKÜMLERİNE MUAFİYET İŞLEMİ YAPILMAKTADIR. ANCAK MUAFİYET UYGULANACAK MESKENİN DIŞINDA ARSA VE ARAZİSİ BULUNMAKTA DIR. İL VEYA İLÇE TARIM MÜDÜRLÜKLERİNDE BU TAŞINMAZLARA AİT ALDIKLARI BELGEDE 1 TL, 10TL, 100 TL, 1000 TL GİBİ GELİR GETİRDİĞİ ŞEKLİNDE İBARELER BULUNMAKTADIR. BU RAKAMLAR MUAFİYETE ENGEL MİDİR VEYA 2019 YILI İÇİN MUAFİYETE ENGEL BİR ÜST LİMİT VAR MIDIR. CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM

22 Şubat 2019 S.YÜCEL cevapladı
22 Şubat 2019 S.YÜCEL düzenledi
Muafiyet dışındaki arsa ve arazilerin emlak bildirimlerindeki değerler dikkate alınarak; 193 sayılı Gelir  Vergisi  Kanunu'nun  21'nci maddesinde belirtilen ""Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 1.500.000.000 lirası (5.400 TL) Gelir Vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.Ticari, zirai veya mesloeki kazancının yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanmazlar. " yolundaki (istisna)hükmüne göre hareket etmeniz gerektiği görüşündeyiz.Ayrıca, 1319 sayılı kanunun 14-16'ncı maddeleri hükümlerine bakınız.