Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

sorum detaydadır. teşekkür eder sygılarımı sunarım.

179 gösterim
15 Mart 2019 8- İhale kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Belediyemize ait işyerlerini 2886 sayılı yasanın 45. ve ilgili maddelerine göre ihale yoluyla kiraya verildi. Kiraya verme süresi bittiğinden ve talep olmasından dolayı tekrar ihaleye çıkılacaktır.

1 - İhale öncesi alınmış olan geçeici teminat ve kati teminat kiracıya iade edilmeli midir?

2 - Teminat iade edilmeden yeni teminata ek teminat talep edilebilir mi?

1 cevap

15 Mart 2019 S.YÜCEL cevapladı

2886 sayılı DİK'nun 'Kesin teminatın geri verilmesi' başlıklı 56'ncı maddesinde ""

Kesin teminatın:

 a) Taahhüdün sözleşme ve şartname hükümlerine uygun biçimde yerine getirildiği usulüne göre anlaşıldıktan ve müteahhidin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirilmesi halinde, tümü; 

b) Yapım işlerinde (a) fıkrasındaki şartlardan ayrı olarak, geçici kabul tutanağının onaylanması ve geçici kabulde görülen kusurların giderilme bedelinin kesin teminatın yarısından fazla olmaması şartıyla, yarısı, kesin kabul işlemleri tamamlandıktan sonra ise, kalanı; Müteahhide geri verilir. Müteahhidin bu iş nedeniyle idareye ve Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanuni vergi kesintilerinin kesin kabul tarihine kadar ödenmemesi halinde, teminat 54 üncü madde hükmüne göre paraya çevrilerek borçlarına karşılık tutulur. Varsa kalanı müteahhide geri verilir. "" hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, yeni yapılacak ihalede, aşağıda belirtilen kanun maddelerinin dikkate alınması gerekir.

Geçici teminat: Madde 25 – İsteklilerden, ihale konusu olan işin tahmin edilen bedelinin % 3'ü oranında geçici teminat alınır. 10 uncu madde uyarınca yapılacak ihalelerde geçici teminat teklif edilen bedelin, tasfiye idaresince yapılan taşınır mal satışlarında ise satışa esas bedelin % 3'ünden az olamaz. Pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde, geçici teminat alıp almamakta idareler serbesttir.

Kesin teminat: Madde 54 – Taahhüdün, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, sözleşme yapılmasından önce müteahhit veya müşteriden ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle % 6 oranında kesin teminat alınır. Tasfiye idaresince yapılan taşınır mal satışlarında kesin teminat, ihale bedelinin % 6'sından az olamaz. Müteahhit veya müşterinin bu zorunluluğa uymaması halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale bozulur ve varsa geçici teminatı gelir kaydedilir. Verilen kesin teminat, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir. Sözleşmenin yapılmasından sonra geçici teminat iade edilir.

...