Belediye başkanınca bir önceki yıla ait faaliyet raporunun meclise sunulması ile ilgili

24 Nisan 2019 2- Belediye Meclisi kategorisinde Yüksekova Belediyesi sordu
Belediye Meclisi; Belediye başkanının bir önceki yıla ait faaliyet ropurunun görüşülmesi esnasında yeterli veya yetersizlik kararı verilir. hükmü doğrultusunda ;

Belediyemiz geçen yılki faaliyet ropurunu 5 evet oyuna karşılık yeni seçilen başkan dahil 21 hayır oyuna karşılık red edilmiştir.

Bizlere red kararının alınması konusunda örnek teşkil edecek meclis kararı örneğinin gönderilmesi hususunda; yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar kolay gelsin.

24 Nisan 2019 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları ' başlıklı 26'ncı maddesinde " Belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır. Meclis üyelerinin en az üçte biri, meclis başkanlığına istekte bulunarak, belediyenin işleriyle ilgili bir konuda genel görüşme açılmasını isteyebilir. Bu istek meclis tarafından kabul edildiği takdirde gündeme alınır. Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülkî idare amirine gönderilir. Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer. Meclis üye tam sayısının en az üçte biri oranındaki üyenin imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir. Gensoru önergesi, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile gündeme alınır ve üç tam gün geçmedikçe görüşülemez. Gensoru önergesinin karara bağlanmasında dördüncü fıkraya göre işlem yapılır" denilmiştir.